У Афганістані таліби оголосили загальну амністію: люди все одно тікають

11:47, 17.08.2021
У Афганістані таліби оголосили загальну амністію: люди все одно тікають

Військово-транспортний літак ВПС США C-17 Globemaster III евакуював із Кабула близько 640 афганців за один політ.

Радикальний ісламістський рух «Талібан» оголосив загальну амністію для всіх місцевих чиновників і закликав їх повернутися до роботи після захоплення влади в Афганістані.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві руху, яку цитують світові ЗМІ у вівторок.

 

«Загальна амністія оголошена для всіх... тож ви маєте почати своє звичне життя з повною впевненістю», - йдеться у заяві талібів.

 

Раніше стало відомо, що бойовики «Талібану» почали відбирати зброю у мирних жителів Кабула, бо, мовляв, вона їм уже не потрібна.

 

Як повідомлялося, наразі Талібан захопив контроль над усіма ключовими містами Афганістану, включно зі столицею Кабулом. Бойовики стверджують, що отримали контроль над 90 % державних установ Афганістану.

 

Представник політичного офісу ісламістського руху Талібан Мухаммед Наїм заявив про «завершення війни» в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

 

У той же час чимало афганців, зокрема, колишніх чиновників, не бажають співпрацювати із талібами, бо побоюються за власні життя.

 

Це засвідчила вражаюча світлина про те, як військово-транспортний літак ВПС США C-17 Globemaster III евакуював із Кабула близько 640 афганців за один політ!

 

На світлині з транспортника з позивним Reach 871 можна побачити, що внутрішній простір літака вщерть заповнений людьми, які сидять чи стоять.

 

На борт не планували брати стільки людей, проте багато афганців у паніці самостійно проникли в літак. Представник Міністерства оборони США розповів виданню, що замість того, аби намагатися змусити біженців покинути літак, команда ухвалила рішення летіти в Катар.

 

Користувачі соцмереж порівнюють цю подію із біблійним «Ноєвим ковчегом».

 

Як повідомляла «УМ», президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни до Узбекістану після того, як таліби без бою увійшли в Кабул.