Зеленський звільнив двох перших заступників голови СБУ Баранецького і Малюка

08:24, 27.07.2021
Зеленський звільнив двох перших заступників голови СБУ Баранецького і Малюка

Зеленський каже, що хоче реформувати СБУ і подолати контрабанду. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський провів масові звільнення у керівництві СБУ. Зокрема, глава держави звільнив трьох заступників голови СБУ Івана Баканова, начальника одного департаменту та очільника СБУ в Чернівецькій області.

 

Так, звільнено двох перших заступників голови СБУ Руслана Баранецького і Василя Малюка. Останній також очолював Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

При цьому, Баранецький також звільнений від виконання обов'язків керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки.

 

Водночас, Сергій Андрущенко звільнений з посади заступника голови СБУ та переведений на посаду першого заступника голови СБУ й керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки.

 

Також звільнено начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олексія Корнійчука та Віталія Монастирецького – з посади начальника Управління СБУ в Чернівецькій області.

 

Як розповів у коментарі ЗМІ радник глави Офісу президента Михайло Подоляк раніше звільнили також начальника Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, який фігурував у гучній справі про підготовку замаху як імовірна жертва, та начальника економічної контррозвідки СБУ Андрія Трепілка.

 

У Офісі Президента пояснили, що основною метою президента при ухваленні цих кадрових рішень є забезпечення готовності СБУ до системної трансформації, що відповідатиме змісту реформи відомства, - і відповідний законопроєкт опрацьовується у Верховній Раді.

 

«Жодної альтернативи реформі Служби немає й не буде. Щойно парламент проголосує за реформу, ми маємо почати трансформацію в перший же день, не втрачаючи часу на адаптацію до ухваленого рішення», – зазначив Зеленський.

 

Але, як уточнив президент, уже зараз робота СБУ має посилюватися з урахуванням майбутніх змін, і держава потребує набагато інтенсивнішої діяльності СБУ у виконанні поставлених законом завдань.

 

«Друге завдання – суттєва активізація боротьби з контрабандою. Темп роботи проти контрабанди, який бачимо зараз, не може нікого влаштовувати», – наголосив він.

 

На Банковій зазначили, що за експертними оцінками, внаслідок діяльності контрабандистів держава щороку втрачає до 300 мільярдів гривень.

 

Наголошується, що фундаментом для протидії такій деструктивній ситуації має бути посилення роботи СБУ.

 

«Конкретний результат має бути відчутний як на кордоні, так і в усіх інституціях держави, що відповідальні за чистоту економічних процесів», – підкреслив президент.

 

Раніше про низку звільнень у керівництві СБУ було відомо неофіційно, втім, на Банковій не підтверджували цю інформацію до останнього.

 

Як повідомляла «УМ», звільнення бригадного генерала СБУ Андрія Наумова з посади начальника Головного управління внутрішньої безпеки 23 липня стало сенсацією серед українських силовиків. Адже його неофіційно вважали «гаманцем» голови СБУ Івана Баканова.