Гаванський синдром: у Австрії дипломати США скаржаться на прихований напад

17:31, 18.07.2021
Гаванський синдром: у Австрії дипломати США скаржаться на прихований напад

Дипломати США у Відні скаржаться на "гаванський синдром". (Фото Reuters)

Австрія і США будуть разом розслідувати ймовірний напад за допомогою шкідливих для здоров’я радіохвиль на американських дипломатів у Відні.

 

Йдеться про так званий «гаванський синдром» - ситуація, коли дипломати скаржаться на симптоми, про які вперше заявили у 2016 році співробітники посольства США на Кубі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пишуть світові ЗМІ.

 

Про те, що дипломати США у Відні відчувають відповідні симптоми «гаванського синдрому» одним з перших повідомив журнал New Yorker. За його даними, на ці симптоми поскаржилося понад 20 дипломатів США, які працюють у Австрії.

 

До "гаванського синдрому" входить постійна головна біль, запаморочення і нездатності сконцентруватися. Можливою причиною цих симптомів може бути використання радіохвиль.

 

Після Гавани на схожі симптоми почали скаржитися й американські дипломати в інших країнах. Американські спецслужби не виключають, що за цими атаками може стояти Росія.

 

Наразі МЗС Австрії підтвердило, що розслідування вже ведеться.

 

"Ми ставимося до цих повідомлень дуже серйозно і як приймаюча держава спільно з американською владою намагаємося з'ясувати причини того, що відбувається, - сказано в заяві австрійського МЗС. - Для нас найважливіше - забезпечити безпеку знаходяться у Відні дипломатів і їх сімей", - наголосили у австрійському зовнішньополітичному відомстві.

 

Як повідомляла "УМ", під час зустрічі Байдена з Путіним в середині червня йшлося і про втручання російських спецслужб у внутрішні справи США.