Байден і Меркель домовились про підтримку України

09:10, 16.07.2021
Байден і Меркель домовились про підтримку України

Ангела Меркель і Джо Байден під час зустрічі у Білому домі. (Фото з ФБ-сторінки Джо Байдена)

Уряди США й Німеччини продовжать співпрацювати з метою підтримки України, її реформ, а також євроатлантичних прагнень українських громадян.

 

Також президент США Джо Байден і канцлер ФРН Ангела Меркель підписали Вашингтонську декларацію, яка встановлює стратегічні пріоритети для взаємодії обох країн як у межах двосторонніх відносин, так і для спільної відповіді на глобальні виклики.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Байден і Меркель  домовилися у Вашингтоні в ніч на п’ятницю.

 

 «Ми погодилися з важливістю подальшої інтеграції Західних Балкан у європейські інституції, з нашою незмінною підтримкою суверенітету й територіальної цілісності України, а також із незмінною важливістю реформ та підтримкою їхніх (народу України – ред.) євроатлантичних прагнень»,- підкреслив американський лідер.

 

Байден зауважив, що США й Німеччина продовжать виступати разом на захист союзників на східному фланзі від російської агресії. І згадав про російський газопровід, який будується в Балтійському морі, і навколо якого США й Німеччина ведуть тривалі переговори.

 

«Я повторив своє занепокоєння щодо «Північного потоку-2». Ми з канцлером Меркель абсолютно єдині в нашому переконанні, що Росії не можна дозволяти використовувати енергію в якості зброї для примушення або погрози сусіднім країнам», - підкреслив глава Білого дому.

 

 

Тоді як Меркель попередила, що ФРН "буде активна, якщо Росія буде позбавляти Україну права на транзит". За її словами, "Північний потік 2" – "це додатковий проєкт, а не заміна транзиту через Україну".
 

Серед іншого Байден також заявив, що сьогодні дві країни започатковують партнерство у сферах клімату та енергетики. Його метою стане «підтримка енергетичної безпеки та розвитку сталої енергетики, стійких енергетичних технологій у країнах із економікою, що розвивається, зокрема в Центральній Європі і в Україні».

 

Зокрема, лідери США і Німеччини підписали Вашингтонську декларацію.

 

«Ми захищатимемо права та гідність усіх людей і протистоятимемо несправедливості й нерівності скрізь, де це відбуватиметься», - зазначається в декларації.

 

Лідери обох країн також зобов’язалися боронити відкритий світ. Крім того, США й Німеччина підкреслили «критичну важливість свободи судноплавства та польотів, а також інших законних шляхів використання моря відповідно до міжнародного права». У цьому зв’язку наголошується, що Вашингтон і Берлін протистоятимуть спробам розподілу світу на зони впливу, територіальної анексії, транснаціональних репресій, використання енергопостачання в якості зброї.

 

Сторони висловили готовність «невтомно працювати» в ім’я вільної та мирної Європи, і в цьому контексті заявили, що союзництво в НАТО залишається основою для цих зусиль.

 

«Ми підкреслюємо необхідність розвитку наших альянсів та партнерських відносин для відповіді на майбутні виклики, у тому числі, кіберзагрози, енергетичну безпеку, дезінформацію, корупцію, відступ від демократії та втручання у наші вибори», - зазначається в декларації.

 

Лідери країн також погодились працювати разом, щоби нові технології були спрямовані на свободу, а не на її утиски. Вони висловили рішучість щодо спільних кроків для подолання кліматичної кризи, зміцнення глобальної безпеки у сфері охорони здоров’я, в тому числі стійкості до майбутніх пандемій.

 

Окремо зазначається, що з метою взаємодії в економічній сфері сторони погодились встановити Американсько-Німецький економічний діалог.

 

Додамо, що під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що Росія не повинна використовувати енергетику як зброю.

 

А пані Меркель заявила, що газопровід "Північний потік-2" не повинен стати заміною транзиту газу через Україну.