У міжнародних навчаннях «Сі Бриз-2021» завершено фазу злагодження морської компоненти

11:22, 06.07.2021
У міжнародних навчаннях «Сі Бриз-2021» завершено фазу злагодження морської компоненти

Навчання «Сі Бриз-2021» досягли свого апогею і увійшли в активну фазу

Міжнаціональні тактичні групи під час навчань «Сі Бриз-2021» відпрацювали перший блок навчальних елементів під час виходу в море.

 

Передача вантажів, буксирування аварійного судна та висадки оглядових груп, формування ордерів кораблів, плавання в строях, сигналовиробництво та контроль цивільного судноплавства – основний перелік вправ, відпрацьованих перед другою частиною морської компоненти – вільною грою.

 

Як інформує УМ, про це 6 липня повідомили на своєму сайті у Держприкордонслужбі.

 

Також, просто на виході з пункту базування, відпрацьовувався елемент відбиття нападу швидкісних маломірних катерів, а у відповідному полігоні – артилерійські стрільби по надводній і повітряній цілям.

 

Традиційно у міжнародних тактичних групах керівництво різними навчальними елементами розподіляється серед учасників почергово. Вже вдруге у таких масштабних маневрах бере участь флагман Морської охорони «Григорій Куроп’ятников», входячи в тактичну групу із потужними представниками ВМС країн NATO – есмінець Військо-Морських Сил США «Росс», патрульний корабель королівського флоту Великої Британії OPV «Trent», корвет ВМС Румунії «Contra-Amiral Horia Macellariu», корвет ВМС Болгарії «Бодри» – здійснював керівництво такими стратегічними епізодами, як стрільби, відбиття нападу на судна, а також типово прикордонними елементами – контроль цивільного судноплавства, сигналовиробництво.

 

Корабель Морської охорони «Поділля» в тактичній групі з кораблями БО Грузії та ВМС ЗСУ виконували подібний перелік вправ, але в інших районах Чорного моря.

 

Паралельно на Дунаю відбувається відпрацювання запланованих елементів. Зважаючи на суттєве стратегічне значення найбільшої суднохідної річки регіону та постійне базування там саме морських прикордонників, їх роль у забезпеченні первинних дій та готовність, як до оперативної протидії власними силами, так і до надання підтримки іншим військовим формуванням, надзвичайно важлива.

 

Нагадаємо, що в Одесі 28 червня за участю представників близько 30 країн-учасників відбулася урочиста церемонія відкриття українсько-американських навчань «Сі бриз-2021» (Sea Breeze). Навчання триватимуть до 10 липня в Одесі, Очакові, на Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та в інших районах України.

 

У «Сі бризі» беруть участь близько 30 кораблів, катерів і суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5000 особового складу і 50 одиниць озброєння і військової техніки.

 

Навчання «Сі бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України, починаючи з 1997 року, відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних і військових відносин між Міністерствами оборони США й України від 1993 року. Співорганізаторами навчань є Україна і США.