У Росії порівняли гасла «Слава Україні» і «Heil Hitler»

09:49, 12.06.2021
У Росії порівняли гасла «Слава Україні» і «Heil Hitler»

Працівники посольства США в Україні підтримали нову українську спортивну форму з вишитими на ній словами «Слава Україні».

Міністерство закордонних справ Росії ніяк не вгамується через нову патріотичну форму Збірної України з футболу на Євро-2020.

 

Зокрема, російські дипломати затято наполягають, що гасло «Слава Україні!» на футболках українських гравців ледь не тотожне з гаслом нацистської Німеччини «Heil Hitler» («хай живе Гітлер»).

 

Як передає Україна молода, про це МЗС РФ зовсім недипломатично написало у своєму твітері.

 

Нині Москва не стала критикувати слова «Героям слава!», що є на тій самій формі

 

Однак, росіяни розкритикували акцію посольства США в Україні, яке 10 червня виступило на підтримку цієї форми. До того ж, американські дипломати ще й вдягнули українську форму.

 

«14 травня 1938 року. Англійська національна футбольна команда піднімає руки в нацистському вітанні на Олімпійському стадіоні в Берліні в присутності Ґерінґа, Ґеббельса і Гесса. 10 червня 2021 року. Посольство США вдягає українську національну форму з вишитою українською версією Heil Hitler», – мовиться в офіційному дописі МЗС Росії.

 

На долученій фотографії 1938 року зображений, за повідомленнями, реальний випадок, коли футбольна команда Англії перед виступом у Берліні була вимушена продемонструвати нацистське вітання простягненою рукою.

 

 

Матч, де збірна Англії використала нацистське вітання дійсно був. Тоді на стадіоні у Берліні англійський посол віддав відповідний наказ гравцям. Щоб уникнути скандалу, вони його виконали, хоча матч для них завершився перемогою.

 

Зазначимо, що 10 червня працівники посольства США в Україні підтримали нову українську спортивну форму з вишитими на ній словами «Слава Україні», сфотографувавшись у цих футболках і оприлюднивши це фото.

 

У дописі є й третє фото невказаного походження. На ньому зображений шматок фотографії, ймовірно, з однієї зі сцен вітання німецьких військ у Західній Україні на початку нацистського вторгнення 1941 року, коли їх короткий час сприймали як «визволителів» від радянської окупації. На зображеному на знімку плакаті є написи «Слава Україні!» і «Heil Hitler!», а також граматично неправильна фраза Hoch Deutschland, яка, ймовірно, мала на меті висловити похвалу Німеччині.

 

У коментарях щодо цього допису Росії, яка вважає себе правонаступницею СРСР, нагадують, зокрема, про пакт Молотова – Ріббентропа і про союз нацистської Німеччини й СРСР при захопленні й поділі Польщі 1939 року.

 

Крім того, реагуючи на російський допис, посол України в Чехії Євген Перебийніс нагадав Росії про російських колаборантів із німецькими нацистами часів Другої світової війни – бійців так званої «Російської визвольної армії» в складі нацистських військ під командуванням генерала Андрія Власова, яка воювала під «триколорами», що нині є державними прапорами Росії.

 

Оприлюднивши фото бійців цього нацистського формування, він написав: «Російські колаборанти з нацизмом під прапором, який нині майорить над Кремлем».

 

Хоча в дописі МЗС Росії згадана тільки акція посольства США 10 червня, до неї 11 червня долучилися також посольства Великої Британії й Канади в Києві; підтримку українській формі висловив і посол Нідерландів, країна якого грає на чемпіонаті свій перший матч саме з Україною.

 

За даними істориків, гасло «Слава Україні!» почало вживатися з кінця 19-го століття і ніяким чином не є аналогом німецького нацистського вітання Heil Hitler.

 

Як повідомляла «УМ», на всіх заходах Євро-2020 українська делегація матиме значки з великою емблемою національних збірних та гаслами "Слава Україні!", "Героям Слава!".

 

Напередодні УЄФА зобов'язав українську сторону прибрати з форми на Євро-2020 гасло "Героям слава" після того, як в ньому побачили політичний контекст.

 

Після цього Виконком Української асоціації футболу (УАФ) затвердив офіційний футбольний статус гасел федерації «Слава Україні!» і «Героям слава!».

 

Чемпіонат Європи з футболу стартував 11 червня. А збірна України розпочне виступи на турнірі в Амстердамі 13 червня.

 

Так, Україна посіяна в групу C разом з Нідерландами, Австрією та Північною Македонією.

 

Відкриє турнір збірна матчем з Нідерландами в Амстердамі ввечері 13 червня. Далі вона повернеться в Бухарест, де розташовується її тренувальна база на час турніру, і зіграє в столиці Румунії матчі проти Північної Македонії 17 червня і Австрії 21 червня.