Співпраця РФ і Китаю є серйозним викликом для НАТО – Столтенберг

16:25, 06.06.2021
Співпраця РФ і Китаю є серйозним викликом для НАТО – Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що співпраця Росії та Китаю стає все більш тісною і є "новим виміром і серйозним викликом" для Північноатлантичного альянсу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Столтенберг заявив в інтерв'ю Welt am Sonntag.

 

"Ми констатуємо, що Росія і Китай останнім часом дедалі тісніше співпрацюють як у політичному, так і у військовому плані", - сказав глава Альянсу.

 

Він вважає, що Москва і Пекін координують свої дії в міжнародних організаціях, включаючи і ООН.

 

Генсек НАТО додав, що країни також проводять спільні маневри, польоти бойових літаків, морські операції, активно обмінюються досвідом в сфері використання бойових систем і контролю над інтернетом.

 

Також Єнс Столтенберг заявив, що на майбутньому саміті НАТО 14 червня в Брюсселі буде прийнято рішення щодо програми майбутнього розвитку НАТО-2030 яка покликана зміцнити Альянс і протистояти "зміні балансу сил і новим викликам у сфері політики безпеки".

 

До цих викликів глава НАТО відніс "перетворення Китаю в самовпевнену військову державу, зростання агресії з боку Росії, збільшення кібератак і поширення атомної зброї".

 

Відтак, НАТО має намір продовжувати з РФ стратегію "стримування і діалогу".

 

Що стосується підйому Китаю, то як підкреслив Столтенберг, це загрожує "фундаментальною зміною в світовому балансі сил".

 

Раніше Єнс Столтенберг оприлюднив порядок саміту НАТО. Серед дев'яти основних тем саміту - надання підтримки країнам-партнерам, зокрема, Україні, зміни клімату та інвестиції в оборону.

 

На думку експертів, країни-члени НАТО не поспішають надавати Україні членство в Альянсі, оскільки побоюються спровокувати нову агресію з боку Росії.