Байден говоритиме із Зеленським напередодні зустрічі з Путіним

09:12, 29.05.2021
Байден говоритиме із Зеленським напередодні зустрічі з Путіним

Джо Байден матиме нову розмову із Володимиром Зеленським.

Президент США Джо Байден матиме розмову із президентом України Володимиром Зеленським перед тим, як зустрінеться із російським президентом Володимиром Путіним у нейтральній Женеві 16 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єніна в ефірі "Україна 24"

 

«Ми маємо надзвичайно довірливий діалог з нашими американськими партнерами. І зустрічі Путіна з Байденом передуватимуть контакти нашого президента з американським президентом. Ми ретельно готуємо і порядок денний, і узгодження всіх логістичних аспектів відповідних контактів», - наголосив український дипломат.

 

Водночас у Офісі президента України розраховують отримати дипломатичними каналами від американської адміністрації інформацію про їхню розмову.

 

Зокрема, радник керівника ОПУ Михайло Подоляк заявив, що президенти Росії та США під час двосторонньої зустрічі обговорюватимуть Україну.

 

«Ми скоріше чекаємо на зустріч Зеленського і Путіна (а не Байдена і Путіна – ред.), бо це, на мій погляд, важливіше для нас, тому що Зеленський точно розуміє всі ризики, які на сьогодні склалися. Він точно розуміє, які можуть бути виходи з цієї ситуації, і це було б спілкування набагато ефективніше», - сказав пан Подоляк у телеефірі.

 

І додав: «Безумовно, світ чекає на зустріч Байдена і Путіна, тому що є не тільки український конфлікт сьогодні, не тільки українська тематика в порядку денному, де присутня Росія, там є багато інших тем – і Сирія, і Близький Схід, і Східна Європа, і "Північний потік-2" – наслідками яких є постійна ескалація в глобальному сенсі. Тобто Росія постійно піднімає планку жорстких пропозицій, і світу треба на це реагувати. Безумовно, Байден вважається найбільш уповноваженим переговорником з Росією у цих питаннях».

 

На його думку, треба "одразу відмовитися від концепції, що "Україну розбирають чи розмовляють про неї без України".

 

"Це не зовсім вірно, тому що світовий порядок денний і дає підстави розмовляти про якісь ескалаційні точки без присутності тієї чи іншої країни. Для нас це невигідно, але для нас це важливо, тому що і США, і Росія мають своє бачення того, як цей регіон в цілому має розвиватися. Безумовно, вони у двосторонньому форматі можуть обмінятися думками. Ми точно отримаємо інформацію, про що вони розмовлятимуть за дипломатичними каналами, закритими каналами, каналами, які має Єрмак, за медійними каналами. Безумовно, ми всю цю інформацію отримаємо, і я думаю, найперше ми отримаємо інформацію від адміністрації президента США", - розповів він.

 

Як повідомляла «УМ», зустріч Байдена й Путіна відбудеться в Женеві 16 червня після саміту Великої сімки та зустрічі лідерів НАТО.