Рада Безпеки ООН терміново збирається через затримання Протасевича

23:07, 25.05.2021
Рада Безпеки ООН терміново збирається через затримання Протасевича

Жодна з країн, представлених у Радбезі ООН, не може виступити проти засідання щодо Білорусі. (Фото United Nations)

Естонія, Франція та Ірландія скликають термінове засідання Ради Безпеки ООН для розгляду ситуації довкола фактично примусової посадки пасажирського літака ірландської авіакомпанії Ryanair у Мінську і затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги, які перебували на борту.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Голос Америки в ніч на середу.

 

Відомо, що обговорення відбудеться за зачиненими дверима у неформальному форматі, тож жодна з країн, представлених у Радбезі, не може виступити проти засідання.

 

Раніше речник верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що в ООН "шоковані незаконним арештом та свавільним утриманням" Протасевича, "погрозою застосування військової сили" для його затримання та "зловживанням державної влади проти журналіста, що виконує функції, захищені міжнародним правом".

 

"Ми боїмося за безпеку Романа Протасевича й хочемо отримати гарантії, що до нього ставляться людяно й не застосовують тортури. Його поява на державному телебаченні минулої ночі не була переконливою, з огляду на очевидні синці на обличчі. Є висока ймовірність того, що ця поява не була добровільною, а "зізнання" у серйозних злочинах - вимушені", - йдеться у заяві Колвілла.

 

Тоді як Генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш закликав провести повне і незалежне міжнародне розслідування щодо інциденту з екстреною посадкою літака Ryanair у Мінську і затриманням журналіста Романа Протасевича.

 

Як повідомляла «УМ», 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, екстрено посадили на аеродромі Мінська нібито через сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

 

На борту лайнера перебували редактор внесеного у Білорусі до списку екстремістських Телеграм-каналу "Білорусь головного мозку", колишній редактор також визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич і його подруга, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Обох затримали.

 

Євросоюз і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також зажадали звільнення Протасевича, який перебуває у СІЗО №1 Мінська. 

 

Лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

 

У свою чергу, Україна припинила авіасполучення з Білоруссю, починаючи з 26 травня.