Верховна Рада схвалила законопроект про капеланів

14:27, 21.05.2021
Верховна Рада схвалила законопроект про капеланів

Капелани для воїнів, особливо на "передку", конче потрібні...

ВРУ ухвалила 21 травня за основу законопроєкт № 4626 про Службу військового капеланства, який створює відповідну службу як самостійний структурний підрозділ у складі військових формувань ЗСУ. В Україні хочуть створити Службу військових капеланів як окрему структуру в ЗСУ. За проголосували 299 нардепів.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі ВРУ.

 

Документ визначає структуру Служби, її підпорядкування і загальну чисельність.

 

Згідно з документом, Служба підпорядковується безпосередньо командуванню військової частини, а її чисельність не може бути менше за 0,2% від чисельності відповідного військового формування. Капелани є військовослужбовцями і мають відповідні соцгарантії. Вони не отримують зброї та боєприпасів, а також не можуть бути притягнуті до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань. Законом визначено, що капелани у військах відповідають тільки за задоволення духовно-релігійних потреб особового складу.

 

Закон вводить поняття духовно-релігійні потреби, задоволення духовно-релігійних потреб, пастирська опіка і консультування командування з духовно-релігійних питань.

 

Проєктом передбачено створення дорадчих органів Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ.

 

У проєкті зазначено, що капеланом може стати громадянин України з вищою богословською освітою, а також священнослужитель зареєстрованої церкви або релігійної організації з мандатом від церкви на капеланську діяльність.

 

Нагадаємо, що в 2018 році в Міноборони заявили про дефіцит військових капеланів. Служба капеланів у Збройних силах була недоукомплектована майже на 40%.

 

Через рік в МВС заявили, що в Нацполіції, Державній прикордонній службі, Збройних силах та інших військових формуваннях зʼявляться свої капеланські служби.