Україна просить у ФРН оборонне озброєння для захисту Чорноморського узбережжя

12:08, 25.04.2021
Україна просить у ФРН оборонне озброєння для захисту Чорноморського узбережжя

ЗСУ цікавить німецьке оборонне озброєння для захисту свого Чорноморського узбережжя. (Фото Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Офіційний Київ звернувся до Німеччини з проханням про постачання оборонних озброєнь для захисту свого Чорноморського узбережжя на тлі зростання напруженості на кордоні з Росією.

 

Йдеться, у першу чергу, про корвети, системи ПРО і засоби із розмінування.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє газета Frankfurter Allgemeine Zeitung, посилаючись на власні джерела.

 

Так, журналістам FAS вдалося отримати список прохань Києва. Україна, зокрема, попросила боєголовки для протикорабельних ракет типу SeaSpear, зенітні знаряддя типу GDM-008 Millennium, безпілотні підводні системи SeaCat та SeaFox для виявлення і знешкодження морських мін.

 

Зазначається, що раніше українська сторона також просила Берлін передати для захисту від російської агресії списані німецькі корвети. Такі пріоритети пояснюються тим, що узбережжя Чорного моря розглядається як одна з цілей для можливого вторгнення РФ на територію материкової України.

 

Деякі парламентарії заявили, що до ідеї поставок зброї в Україні вони ставляться скептично.

 

Видання зазначає, що міністр закордонних справ МЗС ФРН Хайко Маас, який представляє соціал-демократів, виступає проти надання Україні озброєнь. Тоді як міністр оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка належить до Християнсько-демократичного союзу (ХДС), займає відкриту позицію в даному питанні і готова піти на зустріч потребам України.

 

Ідею також підтримав і голова комітету Бундестагу із закордонних справ, член президії ХДС Норберт Рьоттген, який заявив:

 

«Було б неправильно відкидати поставки оборонних бойових систем Україні, оскільки "Росія погрожує війною».

 

Посол України в ФРН Андрій Мельник вже подякував Рьоттгену за його позицію та додав, що Київ чекає на конкретні дії Берліна. За його словами, вперше впливовий німецький політик підтримав ідею надання Україні оборонної зброї.

 

                                                          Андрій Мельник і Норберт Рьоттген. 

 

Як повідомляла "УМ", кандидатка на посаду федерального канцлера Німеччини від партії "Зелених" Анналена Бербок наголошує на конфлікті України з Росією, через який, на її думку, наразі недоцільно говорити про членство України в НАТО.
 
 
Тоді як США мають намір збільшити підтримку України у сфері безпеки й оборони, в тому числі летальними оборонними системами.