США збільшать допомогу Україні летальним озброєнням

07:12, 22.04.2021
США збільшать допомогу Україні летальним озброєнням

США вже постачали до України протитанкову зброю та інше озброєння.

Офіційний Вашингтон має намір продовжувати послідовну підтримку України у сфері безпеки й оборони, в тому числі летальними оборонними системами.

 

Як інформує Україна молода, на цьому наголосив речник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу в ніч на четвер за київським часом.

 

Цю заяву він зробив одразу після того, як Комітет Сенату США підтримав законопроект із "Безпекового партнерства з Україною", який передбачає збільшення військової підтримки України.

 

«Ми продовжимо працювати над тим, щоби забезпечити підтримку у сфері безпеки, яку Україна потребує для того, щоби захистити себе від російської агресії»,- зауважив представник Держдепу на прохання прокоментувати повідомлення у ЗМІ про можливе нове постачання американського озброєння в Україну.

 

Пан Прайс підкреслив, що ця підтримка «охоплює, в тому числі, летальні оборонні системи». І нагадав, що Сполучені Штати виділили на підтримку України у сфері безпеки понад 2 мільярди доларів із початку російської агресії в 2014 році.

 

Тоді як голова Комітету сенатор від Демократичної партії США Боб Менендес заявив представляючи відповідний законопроєкт:

 

"Я з гордістю приєднуюся до сенатора Ріша щодо законопроекту про "Безпекове партнерство з Україною" - пакету довгострокової допомоги, який демонструє нашу двопартійну відданість безпечній Україні.

 

Як ми усі знаємо, безпекова ситуація дедалі погіршується, адже тисячі російських військ накопичуються на кордоні України. Цей законопроєкт не міг бути більш своєчасним, аби надіслати світу меседж, що ми підтримуємо Україну".

 

За словами, пана Менендеса, ця ініціатива є "своєчасним сигналом" на підтримку України.

 

Для того, щоб набути сили закону, законопроєкт має бути проголосовано в Сенаті та в Палаті Представників і підписано президентом.

 

Серед іншого, Державний департамент США вимагає від Росії припинити одностороннє блокування окремих районів Чорного моря для руху іноземних кораблів та державних суден інших країн.

 

Так, Нед Прайс наголосив: «Нам відомо, що Росія оголосила про наміри блокувати рух іноземних морських кораблів та державних суден інших країн в окремих частинах Чорного моря, зокрема, поблизу Керченської протоки до жовтня цього року через проведення Росією військових навчань».

 

Він нагадав, що Росія вже проявляла незаконну агресію стосовно українських кораблів, а також блокувала доступ до українських портів в Азовському морі, що мало негативний вплив на міжнародну торгівлю України.

 

Як повідомляла "УМ", три роки тому планувалося, що протитанкові ракетні комплекси Javelin, які отримали ЗСУ від США, українським військовим на фронт відправлять лише у разі повномасштабного наступу ворожих військ.
 
Напередодні Порошенко закликав керівництво України передати ЗСУ на Донбасі «Джавеліни» та інше озброєння через російську загрозу.  На його думку, українським військовим на передову мають бути повернуті засоби розвідки, контрснайперські групи, засоби РЕБ.