Чехія висунула Росії ультиматум і координує свої дії з НАТО

00:07, 22.04.2021
Чехія висунула Росії ультиматум і координує свої дії з НАТО

Чехи регулярно пікетують посольство Росії у Празі і висміюють не лише керівництво Кремля, але й свого проросійського президента Земана.

Триває дипломатичний конфлікт між Прагою і Москвою: уряд Чехії висунув ультиматум Росії, яка має повернути всіх висланих чеських дипломатів до полудня четверга, 22 квітня. 

 

Якщо ж Кремль не погодиться, тоді кількість російських дипломатів у Чехії буде приведена у відповідність до чисельності чеських дипломатів у Росії.

 

Як інформує Україна молода, про відповідне рішення Праги повідомив новопризначений міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек.

 

Перед тим він зустрівся з послом РФ у Чехії Олександром Змеєвським, якому й оголосив ультиматум.

 

«Я поінформував посла про таке: РФ має час до завтра до 12.00. щоби дозволила повернення всіх висланих дипломатів до посольства в Москві. Якщо наші дипломати не матимуть можливості повернутися до Москви, завтра від півдня я прийму рішення щодо зниження кількості працівників у посольстві РФ у Празі так, щоби вона відповідала нинішньому стану ситуації в чеському посольстві в Москві», - заявив пан Кулганек.

 

На його думку, з огляду на чисельність відповідних посольств, видворення 18 російських офіцерів спецслужб нічим не грозить нормальному функціонуванню російського диппредставництва в Празі. Натомість реакція російської сторони - вислати 20 чеських дипломатів, у тому числі заступника посла - фактично паралізувала роботу посольства Чехії.

 

Зауважимо, що у посольстві Чехії у Москві залишилося 5 дипломатів і 19 технічних працівників. Тоді як у російському посольстві до висилки дипломатів було понад 130 працівників. Відтак, російському послу було виголошено протест.

 

Пан Кулганек нагадав, що Чехія реагувала на нові дані контррозвідки щодо причетності ГРУ до вибухів на складах зброї в 2014 році на сході країни як суверенна держава.

 

Міністр закордонних справ ЧР назвав відносини з Росією, які значно погіршилися, найбільшим тягарем у зовнішньої політиці Чехії.

 

Крім цього, Чехія поінформувала НАТО про причини її рішення видворити 18 російських дипломатів і розраховує пізніше цього тижня обговорити з партнерами по НАТО можливі скоординовані дії проти Російської Федерації.

 

Зокрема, у МЗС Чехії наголосили:

 

«Причетність російських агентів ГРУ до вибуху в Врбетице є неприйнятним порушенням суверенітету і національної безпеки Чеської Республіки та вимагає належної відповіді. Чеська Республіка подякувала своїм союзникам за виявлену досі солідарність і попросила про спільну заяву на рівні НАТО».

 

Як повідомляла «УМ», Чехія звинувачує РФ у організації вибуху військового складу в жовтні 2014 року. Лише зараз керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

 

Поліція оголосила у розшук російських агентів ГРУ "Петрова" та "Баширова", відомих спробою отруєння у британському Солсбері, які причетні і до вибуху військового складу.

 

За даними чеських ЗМІ, організований вибух був найімовірніше здійснений для зриву постачання зброї, у тому числі в Україну.

 

На минулому тижні активісти висміяли господаря Кремля: принесли до будівлі посольства Російської Федерації в Празі фігуру голого президента РФ Владіміра Путіна на золотому унітазі.