Зеленський відчув підтримку Макрона в питанні ПДЧ в НАТО, фото

18:53, 16.04.2021
Зеленський відчув підтримку Макрона в питанні ПДЧ в НАТО, фото

Президенти Франції і України - Макрон і Зеленський із дружинами зустрілися у Елисейському палаці. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський відчув, що президент Франції Еммануель Макрон підтримує надання Україні Плану дій щодо членства у НАТО.

 

Як повідомляє Україна молода, таке враження у Зеленського склалося під час переговорів з Макроном у Елисейскому палаці у Парижі у п’ятницю. До перегорів долучилася в режимі онлайн і канцлерка ФРН Ангела Меркель.

 

Відтак, український лідер вже розраховує почути на саміті НАТО підтримку надання Україні Плану дій щодо членства.

 

«Щодо Франції і президента Макрона, ми відчуваємо підтримку України в питанні ПДЧ. Я хотів би чути конкретику, коли це може бути, але це залежить не тільки від Франції. Хоча я вважаю, що Франція грає велику роль у цьому. У червні буде саміт НАТО, і там обов’язково будемо чути, чи є такий сигнал, і від яких конкретно країн ми чуємо підтримку в питанні ПДЧ», - сказав Зеленський під час брифінгу в Парижі після переговорів.

 

 

За його словами, він не обговорював з Меркель питання членства України в НАТО, тому що конференція була форматом обговорення саме питання безпеки на Сході України.

 

«А з паном Макроном ми обговорювали це питання», - додав глава держави.

 

Зеленський також запропонував Франції підписати декларацію про підтримку майбутнього членства України у ЄС, яка вже підписана з Литвою під час нещодавнього візиту президента Литви Гітанаса Науседи до Києва.

 

«Ми розробили декларацію, яку укладаємо з партнерами - країнами-членами ЄС, про те, що та чи інша країна підтримує прагнення України до членства у ЄС… Я запропонував Франції також підтримати Україну. Я думаю, що президент Макрон ознайомиться з декларацією і надасть свою відповідь», - зазначив президент України.

 

І додав, що з такою пропозицією ознайомлюються ще декілька країн - але не уточнив, які саме.

 

 

Щодо самих переговорів, за словами Зеленського, основною темою з лідерами Франції та Німеччини була безпекова ситуація на Донбасі та проведення "нормандського саміту".

 

"Ми проговорили безпекову ситуацію на Сході Україні, яка діяла з 20 липня і діяла дуже непогано, але десь із другої половини грудня ми побачили ускладнення ситуації на контактній лінії та тимчасово окупованій території. Усі ці випадки я розповів детально пану Макрону, а потім і пані Меркель", - сказав президент.

 

Журналістка запитала Зеленського, що б він сказав російському президенту Владіміру Путіну, якби він приєднався до розмови.

 

"Підключення пана Путіна не було, тому мені складно відповісти, що б я йому сказав, якби було підключення. Хоча я налаштований на те, щоб ми всі вчотирьох підключилися з питання безпекової ситуації на Сході України і деокупації наших територій", - відповів глава держави.

 

 

Він також вважає можливим проведення саміту лідерів "нормандської четвірки".

 

"Ми наближаємося до наступного засідання "нормандської четвірки", я вважаю, що воно можливе. 19 квітня буде засідання радників, будуть обговорюватися кластери. Це те, про що ми говорили декілька місяців тому, що будуть зроблені кластери французькою та німецькою стороною, з українськими доповненнями. Всі чотири країни підготують додатки, з чим згодні, з чим не згодні. Це – покрокове виконання Мінських домовленостей. Радники будуть узгоджувати ці позиції", - сказав Зеленський.

 

Він також наголосив, що позитивно ставиться до ідеї двосторонніх перемовин президентів США Джо Байдена і Росії Володимира Путіна в третій країні:

 

«Я вважаю, що це правильно. Це дуже вчасно і це дуже важливо в будь-якому питанні, коли є такий діалог, як кажуть, гармати мовчать. І тому це могло б вирішити деякі питання, тому що діалог між цими країнами повинен бути. Тому що, іноді, коли такі великі держави не розмовляють, то страждають інші і повірте нам, ми це розуміємо».

 

Зеленський також додав, що якщо на цій зустрічі буде підніматися питання України, то таке обговорення не буде предметним: "Це ще раз буде показувати, що великим країнам за розміром здається, що все обертається навколо них, але світ набагато більший". 

 

Як повідомляла «УМ», президенти Байден і Путін провели телефонну розмову у вівторок, під час якої на перший план вийшла ідея проведення саміту.

 

Чехія і Фінляндія вже наголосили, що готові прийняти лідерів США і РФ і організувати їм зустріч на своїй території