Кримська платформа покликана об’єднати землі України – Ердоган

08:22, 11.04.2021
Кримська платформа покликана об’єднати землі України – Ердоган

Зеленський подякував президенту Ердогану за готовність долучитися до формату "Кримська платформа". (Фото Офісу президента)

Переговори президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і президента України Володимира Зеленського тривали три години за зачиненими дверима в резиденції - палаці Хубер у Стамбулі і завершилися в суботу пізно ввечері.

 

Як інформує Україна молода, після цього делегації двох держав підписали спільну декларацію засідання Стратегічної ради високого рівня, а Ердоган і Зеленський провели спільний брифінг.

 

Зокрема, лідер Туреччини наголосив, що підтримує територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України та підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму.

 

Ердоган також підтримав ініційовану Україною Кримську платформу, яка за його словами «покликана об'єднати землі України» і яка «спрямована на зближення міжнародного співтовариства по Криму».

 

Тоді як Зеленський подякував президенту Ердогану за готовність долучитися до формату "Кримська платформа", взяти участь у її засіданні 23 серпня в Києві. Президент України висловив впевненість, що проведення "Кримської платформи" за участі представників інших держав стане потужним сигналом, що Україна і її партнери рішуче налаштовані у питаннях деокупації українського півострова, захисту прав українського і кримськотатарського народів.

 

Водночас, турецький лідер заявив, що ситуацію на Донбасі треба вирішувати в мирний спосіб. За його словами, Туреччина готова надавати сприяння для врегулювання ситуації на сході України.

 

«Ми обмінялися думками з приводу ситуації на сході України. Ми переконані й віримо, що ситуацію потрібно вирішувати в мирний спосіб, в рамках міжнародного законодавства, ґрунтуючись на засадах збереження територіальної цілісності України. Виступаємо за зниження ескалації ситуації, яку спостерігаємо, зниження напруги, виконання положень Мінських домовленостей. Ми готові надавати будь-яку підтримку в цьому питанні», - підкреслив Ердоган.

 

Він впевнений, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна продовжувати свою діяльність та працювати безперебійно та безперешкодно.

 

 

У спільній декларації засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою йдеться про те, що дві країни продовжать координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, зокрема на деокупацію Криму, а також захоплених Росією районів Донеччини та Луганщини.

 

Окрім цього глави держав обговорили питання безпеки в Чорноморському регіоні. За словами Зеленського, погляди України та Туреччини в цьому питанні збігаються.

 

Ердоган також вказав на важливості започаткування формату «Квадрига», який передбачає зустрічі міністрів оборони та закордонних справ обох країн та посилює співпрацю між країнами.

 

Як повідомляла «УМ», зустріч глав держав відбулася в рамках візиту Зеленського до Туреччини.

 

Глава держави прилетів до Стамбулу разом з першою леді Оленою Зеленською.