До Чорного моря прямують військові кораблі США

15:06, 09.04.2021
До Чорного моря прямують військові кораблі США

Два військові кораблі США пройдуть в Чорне море відповідно до Конвенції Монтре.

Сполучені Штати вже проінформували Туреччину, що два їхні військові кораблі пройдуть через турецькі протоки Босфор і Дарданелли і перебуватимуть у Чорному морі до 4 травня.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на МЗС Туреччини у п’ятницю.

 

«15 днів назад по дипломатичних каналах нам було надіслано повідомлення про те, що два військові кораблі США пройдуть в Чорне море відповідно до Конвенції Монтре. Кораблі залишаться в Чорному морі до 4 травня», - повідомили турецькі дипломати.

 

Відтак, варто очікувати що американські кораблі пройдуть до Чорного моря на знак підтримки України вже у найближчі дні .

 

Зауважимо, що Конвенція Монтре від 1936 року дає Туреччині контроль над протоками Босфор і Дарданелли, обмежує доступ військово-морських кораблів і регулює іноземні вантажні судна.

 

Як повідомляла «УМ», раніше було невідомо чи вже попереджали США Туреччину про свої плани зайти в Чорне море за два тижні до цього.

 

В міністерстві оборони США вважають, що розгортання військових кораблів у Чорному морі дасть сигнал Росії, що Вашингтон слідкує за ситуацією.

 

У Пентагоні також повідомили, що ВМС і надалі запускають розвідувальні літаки у міжнародний повітряний простір над Чорним морем. Мета таких дій – спостереження за діями Росії та будь-яким переміщенням військ у тимчасово окупованому Криму.