Між Байденом і Зеленським відбулася перша телефонна розмова

17:53, 02.04.2021
Між Байденом і Зеленським відбулася перша телефонна розмова

Джозеф Байден говорив із Володимиром Зеленським близько 40 хвилин.

Перша телефонна розмова між президентом США Джозефом Байденом та президентом України Володимиром Зеленським відбулася 2 квітня.

 

Як інформує УМ, розмова нещодавно закінчилась: сторони говорили в першу чергу про ситуацію на Донбасі.

 

Це була перша розмова лідерів держав з тих пір, як Байден вступив на посаду. Наразі відомо, що президенти говорили впродовж 30-40 хвилин.

 

Журналістка Politico Наташа Бертленд, яка працює репортером Politico в Білому домі, стверджує:

 

«Байден і Зеленський щойно закінчили розмову, яка тривала близько 30-40 хвилин, як мені повідомили. Байден підтвердив серйозні наміри у ставленні США до України, вони обговорили повідомлення про скупчення російських військ на сході (України – ред.), а також зусилля Зеленського в контексті боротьби з корупцією».

 

Пізніше сам Зеленський підтвердив факт розмови і наголосив, що США підтримують Україну, а сам він готовий продовжувати реформи в Україні.

 

«Ми стоїмо пліч-о-пліч, коли йдеться про збереження наших демократій. Я серйозно налаштований реформувати Україну, збільшити прозорість та досягти миру. Американське партнерство має вирішальне значення для українців», - написав Зеленський у соцмережах.

 

У свою чергу, пресслужба Білого дому повідомляє, що президент США Джо Байден у першій телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським обговорив підтримку України на тлі агресії РФ, питання реформ та епідемію коронавірусу.

 

«Президент Джозеф Байден-молодший сьогодні поговорив з президентом України Володимиром Зеленським. Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям тривалої агресії Росії на Донбасі і в Криму»,- наголосили у Вашингтоні.

 

Байден підкреслив прихильність своєї адміністрації пожвавленню стратегічного партнерства між країнами на підтримку плану Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, які забезпечують справедливість, безпеку і процвітання народу України, сказано у повідомленні.

 

"Лідери погодилися, що ці реформи є центральними для євроатлантичних прагнень України", - підкреслили в Білому домі.

 

Крім того, Байден і Зеленський також обговорили важливість тісної співпраці США і України для стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні.

 

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що адміністрація нового президента США Джо Байдена відкладає його телефонну розмову з Володимиром Зеленським, чекаючи від президента України великих зусиль у боротьбі з корупцією, низки реформ і підтримки кримінальних звинувачень проти бізнесмена Ігоря Коломойського.

 

Утім, судячи з усього, розмова відбулася раніше через російську загрозу для України і екскалацію на Донбасі. 

 

Напередодні, міністр оборони США Ллойд Остін зателефонував міністру оборони України Андрію Тарану і обговорив напрями посилення взаємодії між Україною та США у сфері безпеки і оборони, враховуючи ескалацію російської агресії, яка відбувається останнім часом.