У Раді засудили події на Банковій 20 березня

18:59, 30.03.2021
У Раді засудили події на Банковій 20 березня

Депутати монобільшості під час голосування за ганебну постанову №5295. (Фото Верховної Ради України)

Парламентська монобільшість з фракції «Слуга народу» за підтримки окремих нардепів з груп «За майбутнє» і «Довіра» підтримали постанову "про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу президента" під час мітингу на підтримку Сергія Стерненка.

 

Як повідомляє Україна молода, за проєкт постанови №5295 проголосували 237 нардепів у вівторок ввечері.

 

Зокрема: 214 голосів дали «слуги», по 9 голосів - депутатські групи «За майбутнє» і «Довіра», ще 5 голосів дали позафракційні обранці.

 

У постанові, яку окремі експерти, опозиційні політики і політологи вже назвали ганебною, зазначається, що нардепи засуджують дії протестувальників під Офісом президента.

 

 

«Парламент має захищати демократію від авторитарних замашок керівника держави і його оточення. Лише там, де не існує справжнього парламентаризму депутати виконують роль прислуги, що освячує сваволю, беззаконня, політичні розправи. Кожен, хто підписав ганебний проєкт постанови про події 20 березня, текст якого наче списаний з резолюції якогось партгоспактиву з Брежнєва, Путіна чи Лукашенка, кожен хто голосував за цю ганьбу - принижує парламентаризм і демократію і тягне Україну в минуле», - наголосив нардеп від «ЄС» Володимир В’ятрович.

 

Тоді як депутат від «Голосу» Роман Лозинський нагадав, що акція протесту на Банковій відбулася через те, що президент Володимир Зеленський не реагує на несправедливий вирок Сергієві Стерненку.

 

«Портнови і вовки торжествують, а президент Зеленський цементує недоторканність мафії в мантіях», – сказав пан Лозинський.

 

Відтак, на його думку, влада свідомо зміщує акценти щодо політичного порядку денного.

 

У постанові Рада закликає МВС, СБУ і ДУС:

 

- забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулись біля ОПУ;

 

- вивчити обставини, що супроводжували події, які відбулись біля ОПУ, на предмет організації та/або участі у реалізації зазначених подій будь-яких політичних партій та/або пов’язаних з ними осіб;

 

- визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності у відповідності до законодавства;

 

- щотижнево у порядку, передбаченому законодавством, надавати Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності актуальну інформацію щодо ходу розслідування подій, що відбулись 20 березня біля ОПУ.

 

Державному управлінню справами:

 

- протягом триденного строку подати до Верховної Ради інформацію щодо розміру шкоди, завданої будівлі;

 

- після встановлення осіб учасників подій, що відбулися біля ОПУ, які завдали шкоди будівлі у співпраці з іншими органами державної влади, вжити заходів, спрямованих на відшкодування завданої майнової шкоди.

 

«Сьогодні Україна зробила ще один крок до поліцейської держави, а Аваков ствердився як її реальний керівник. Те, що відбулося на позачерговому засіданні Верховної Ради з приводу "дверей Банкової" - ганьба і треш. Останній раз контрольована більшість у ВР опускалася до такого дна ще при Януковичу», - написав, журналіст, редактор видання «Новинарня» Дмитро Лиховій у Facebook.

 

І додав: «Треба бачити цей спектакль, де "слуги народу" тремтячими голосами читають тексти з папірця й обурюються, мовляв, як так, громадські активісти ніде не працюють, а тільки тиняються від акції протесту до акції протесту. Сьогодні зелені слимаки перетворили Україну трьох Майданів на другу Білорусь і Росію, де приймають закони про «нежелательниє організації».

 

І це при тому, що голова Нацполіції Ігор Клименко змушений був визнати, що свастику на фасаді Офісу президента намалювали вже через дві години після закінчення акції.

 

Журналіст також нагадує: «І це тоді, коли Рада ніяк не реагує на переслідування Стерненка, Кузьменко, Ріффа, інших патріотів і військових. Коли спускаються на гальмах справи про ґвалтування і катування м.срами жінки у відділку в Кагарлику, про вбивство Кирила Тлявова в Переяславі, сотні інших ментівських зашкварів і злочинів».

 

Як повідомляла «УМ», пошкодження будівлі Офісу президента під час протестів 20 березня оцінюються у 2 млн гривень.

 

Галерея «Речовий доказ» заявила про намір купити артоб’єкт - вхідні двері до Офісу президента на Банковій, які були розмальовані учасниками акції на підтримку активіста Сергія Стерненка.