Олександр Тупицький оскаржить незаконний указ Зеленського у Верховному суді

22:06, 29.03.2021
Олександр Тупицький оскаржить незаконний указ Зеленського у Верховному суді

Чи зберуться судді КСУ на засідання 12 квітня, яке скликає Тупицький? (Фото КСУ)

Відсторонений з посади голови Конституційного суду Олександр Тупицький вперше прокоментував нещодавній указ президента Зеленського, яким той скасував його  призначення суддею КСУ.

 

Зауважимо, що днями глава держави просто скасував указ колишнього президента Януковича про призначення Тупицького за принципом «немає указу – немає судді – немає і обраного іншими суддями голови КСУ».

 

Як інформує УМ, свою позицію обурений Тупицький пояснив у в інтерв'ю Liga.net  в понеділок ввечері.

 

Звісно, що він вважає це рішення Зеленського протиправним і незаконним.

 

«Я буду його (указ Зеленського - ред.) оскаржувати у Верховному суді. Я вважаю його протиправним і незаконним», - наголосив Тупицький і додав, що аргументацію викладе у скарзі, яку направить до ВСУ.

 

За його словами, Конституцією і законом про КСУ прямо визначено, що рішення про звільнення судді КСУ приймає тільки Конституційний суд на спеціальному пленарному засіданні.

 

«Тому я сьогодні видав розпорядження про скликання спеціального пленарного засідання на 12 квітня на 12.00 про розгляд питання про звільнення суддів Касмініна і Тупицького», - каже відсторонений голова КСУ.

 

 

І додав: «Я вважаю, що президента в правовому сенсі неправильно консультують... Президента вводять в юридичну оману. Думаю, через деякий час він знайде можливість розібратися в цьому. Це не такі вже складні речі, які раніше відбувалися.  А щодо того, хто за цим стоїть: якби у мене були докази, я міг би про це говорити».

 

На питання журналіста про те, як себе поводять інші судді КСУ: визнають указ президента чи розпорядження голови КСУ про скликання засідання, пан Тупицький зауважив:

 

«Як можна не визнати розпорядження (про скликання засідання – Ред.), якщо в указі президента не йдеться про звільнення, а лише про скасування указу, яким ми були призначені? І це ще не означає, що ухвалено рішення про звільнення. Згідно зі змінами у Конституції від 2016 року, президент має право лише призначити суддю КСУ і на цьому його повноваження обмежуються».

 

Тупицький також навів приклад щодо директора НАБУ Артема Ситника: «КСУ визнав указ про його призначення незаконним. Разом з тим це не стало причиною для звільнення Ситника».

 

І додав, що директора НАБУ не звільнено, бо для цього потрібні певні причини і процедура. Так само, як і у випадку з суддями КСУ.

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС.

 

Сайт Конституційного суду України не працює вже третю добу, причини встановлюються.