Перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко готував Харківські угоди

15:03, 12.03.2021
Перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко готував Харківські угоди

Перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Руслан Демченко. (Фото РНБО України)

Скандально відомий перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Руслан Демченко брав участь у підготовці так званих Харківських угод, які були підписані тодішніми президентами України і Росії – Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим у 2010 році.

 

Ганебні угоди передбачали, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

 

Нині ж РНБО (першим заступником секретаря якої є саме Демченко) доручила СБУ перевірити обставин підготовки та ратифікації цих домовленостей.

 

Як інформує Україна молода, про участь Демченка у підготовці Харківських угоди нагадує Громадське у п’ятницю.

 

Як йдеться у довідці про Демченка на сайті РНБО, з 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року він був заступником та першим заступником міністра закордонних справ.

 

Отже Руслан Демченко як заступник міністра готував та погоджував текст Харківських угод.

 

Громадське звернулося з інформаційним запитом до Ради нацбезпеки й оборони, щоб дізнатися позицію органу щодо роботи Демченка в МЗС у 2010 році.

 

За неофіційними даними ЗМІ, в часи Януковича Демченко був «сірим кардиналом» МЗС, у міністерстві він відповідав за відносини України з Росією.

 

Саме Демченко формулював та розсилав у посольства вимоги про те, хто і що має говорити на зовнішньополітичній арені, без його згоди начебто не поширювалась будь-яка інформація від імені МЗС.

 

Відомо, що Демченко не підтримував Революцію Гідності. Крім того, дипломат брав участь у засіданні Кабінету міністрів 21 листопада 2013 року, коли уряд на чолі з Миколою Азаровим відмовився від підписання Угоди про асоціацію.

 

Тим не менше президент України Петро Порошенко призначив Демченка у 2014 році своїм радником. Не залишився осторонь і президент Володимир Зеленський — 23 липня 2019 року він також призначив Демченка своїм радником.

 

16 червня 2020 року Зеленський призначив Демченка першим заступником секретаря РНБО.

 

Як повідомляла «УМ», згідно з рішенням РНБО від 11 березня СБУ має перевірити обставини, у яких спосіб 236 депутатів голосували за ратифікацію Харківських угод.