Закарпаття в обмін на Sputnik V: Україна вимагає вибачень від прем’єра Словаччини

20:31, 03.03.2021
Закарпаття в обмін на Sputnik V: Україна вимагає вибачень від прем’єра Словаччини

Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович невдало пожартував про українське Закарпаття.

Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович публічно пожартував, що пообіцяв Росії «Закарпатську Україну в обмін на постачання вакцини SputnikV.

 

Відтак, МЗС України вимагає офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словаччини через недипломатичний жарт.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться в офіційній заяві МЗС України в середу.

 

Тимчасового повіреного у справах Словаччини Матуша Корбу було запрошен до МЗС України і висловлено протест через некоректні висловлювання Матовича.

 

«МЗС України вимагає офіційних вибачень від Прем’єр-міністра Словаччини Ігора Матовича за його некоректні висловлювання під час сьогоднішнього інтерв’ю словацькому радіо «Експрес». Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин», - наголосили українські дипломати.

 

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що недоречні слова глави словацького уряду дисонують з послідовною позицією Словаччини на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

 

Зауважимо, що під час радіоінтерв’ю на запитання журналіста, що саме прем’єр Словаччини пообіцяв росіянам за постачання вакцини, Матович відповів: "Закарпатську Україну".

 

Потім Матович дав зрозуміти, що пожартував, і запевнив, що не давав росіянам жодних обіцянок.

 

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у коментарі в соцмережах запропонував обміняти на вакцину кілька регіонів Словаччини і висловив жаль, що своїми некоректними висловлюваннями словацький прем’єр псує "надзвичайно дружні та щирі відносини між Україною та Словаччиною".