Байден дуже добре знає Україну і це великий плюс – Оксана Маркарова

16:19, 27.02.2021
Байден дуже добре знає Україну і це великий плюс – Оксана Маркарова

Джо Байден глибоко обізнаний в українському питанні.

Новопризначений посол України в США Оксана Маркарова вважає, що глибока обізнаність нової адміністрації США і президента країни Джо Байдена в українських реаліях дає нашому стратегічному партнеру чітке розуміння викликів, з якими стикається Україна.

 

До того ж, президенту Байдену не доведеться витрачати час на вивчення «українського досьє».

 

Як передає Україна молода, про це пані Маркарова повідомила в інтерв’ю Укрінформу в суботу.

 

«Я вважаю, безумовно, дуже позитивним аспектом те, що зараз державу, яка є нашим стратегічним партнером, очолює президент, який дуже добре знає Україну», - сказала пані посол.

 

Коментуючи репліку, що президентові США відомі не тільки наші гарні риси, а й недоліки, пані Маркарова провела паралель із справжньою дружбою чи щасливим сімейним життям, які можна побудувати тільки приймаючи один в одному і позитивне, і негативне.

 

«Мені здається, що глибока обізнаність і президента США, і багатьох членів його команди з Україною, - великий плюс. Це дозволить нашому стратегічному партнеру не витрачати час на вивчення «українського досьє». До того ж вони чітко бачать не тільки наші позитивні і негативні сторони, якщо можна так говорити про країну, а й контекст і ті виклики, з якими ми стикаємося, і розуміють, де ми маємо рухатися самі, а де нам потрібна їхня допомога», - зауважила дипломатка.

 

Стосовно перспектив ефективного діалогу з командою нового президента США з огляду на ситуацію щодо боротьби з корупцією в Україні, колишня очільниця міністерства фінансів зазначила, що протидія корупції насамперед є вимогою наших громадян і сумлінного українського бізнесу.

 

«Це те, без чого неможливий рух вперед. Можливо, цей рух не зовсім прямолінійний і не такий швидкий, як нам усім хотілося б. Але ми демократична країна, тож просуватися у складних реформах можна за умови обговорення і згоди багатьох сторін, а також спільної ефективної протидії противникам поступальних змін», - переконана Маркарова.

 

На її думку, антикорупційна державна структура в Україні, попри всю невіру в те, що її можна побудувати, критику і можливі недоліки, працює і вже стала частиною нашого життя.

 

Окрім того, вона висловила впевненість, що в Україні існує критична маса людей – у владі, в громадському секторі, в бізнесі, які хочуть побороти корупцію.

 

«Чи все у нас виходить? Безумовно, ні. Однак це тільки привід наполегливіше працювати, а для наших американських партнерів - підтримувати ці позитивні трансформації», - вважає дипломатка.

 

І акцентувала, що Україна наразі здійснює трансформацію, яку інші держави зробили за сторіччя, і при цьому ми є демократичною, толерантною і дуже життєстійкою нацією.

 

Як повідомляла «УМ», ексмінстр фінансів, а нині посол України в США Оксана Маркарова вважає, що Україна може запропонувати американському бізнесу цікаві перспективи у разі інвестування в IT-сферу, високі технології в галузях хайтек, агротек, медицині, а також військово-оборонному секторі.

 

Днями Джо Байден чітко наголосив, що Крим - це Україна.