Росіяни ігнорують питання допуску на окуповані території Донбасу ядерних експертів - Кравчук

09:52, 18.02.2021
Росіяни ігнорують питання допуску на окуповані території Донбасу ядерних експертів - Кравчук

Борис Гризлов не відповідає на питання предстпавників України /

Українська делегація у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу намагається домовитись, аби на окуповані території пропустили місію Міжнародного агентства з атомної енергії 
 (МАГАТЕ), але російська сторона ігнорує це питання.

 

Як інформує УМ, про це українська делегація повідомила у Telegram-каналі.

 

Росіяни унеможливлюють ухвалення рішення, яке б пропустило на окуповані території Донбасу місію МАГАТЕ. Нагадаємо, що запит про доступ агентство надіслало ще у грудні 2020 року.



Міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков уточнив, що МАГАТЕ хоче перевірити ситуацію навколо шахти «Юнком», де за радянських часів було проведено підземний ядерний вибух Довідка

 

У 1979 році на шахті «Юний Комунар» був підірваний ядерний заряд на глибині понад 900 метрів. Це було зроблено для зниження викидів метану. У 2001 році видобуток вугля на «Юному Комунарі» припинили і шахта почала працювати в режимі водовідливу. У квітні 2018 року «ДНР» припинила водовідлив і перевела підприємство в «мокру» консервацію (затопила).
.

«За нашою інформацією, два роки тому окупаційні адміністрації припинили відкачку води з цієї шахти, і на даний момент радіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води», — уточнив Рєзніков.

 

Також, за даними міжнародних організацій, на Донбасі є чотири шахти, де зберігаються радіоактивні відходи.

 

На чому наполягає Україна:


збереження режиму припинення вогню;
безперешкодний доступ Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб;
звільнення утримуваних осіб;

розблокування російською стороною роботи КПВВ;
забезпечення вільного та безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї території України;
допуск місії МАГАТЕ на окуповані території для забезпечення контролю ядерних об'єктів.

 

Росіяни своєю чергою, спробували відвести переговори від виконання конкретних кроків, яких вимагають мінські та нормандські домовленості.

 

Проте глава української делегації Леонід Кравчук нагадав опонентам, що саме Росія є стороною конфлікту та окупувала Крим та Донбас. Україна погодилась продовжити перемовини лише, якщо конкретні пункти домовленостей будуть виконуватись.

 

Кравчук запропонував з 24 лютого надати автобус-човник для перевезення людей у пункті пропуску "Золоте". Якщо про це звертатимуться міжнародні організації, то треба дозволити і пропуск гуманітарних вантажів.

 

Також Україна продовжує наполягати на допуску інспекторів МАГАТЕ на окуповані території. Лише таким чином Київ зможе виконати свої зобов'язання в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

.

Нагадаємо, 5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі оприлюднила «План спільних кроків», який Україна підготувала для ТКГ. План має на меті припинити війну на Донбасі.

 

Бойовики представили свій «план вирішення конфлікту», який містить 15 кроків. 24 листопада на засіданні ТКГ Росія підтримала план «ДНР» і «ЛНР», а Україна попросила підтвердити цю заяву письмово.