Україна має право на самозахист від проросійських телеканалів – ЄС

21:28, 10.02.2021
Україна має право на самозахист від проросійських телеканалів – ЄС

Юргіс Вілчінскас.

У Євросоюзі переконані, що Україна має законне право на самозахист проти інформаційних маніпуляцій Кремля, в тому числі шляхом блокування так званих телеканалів Козака-Медведчука.

 

Таку думку висловив заступник начальника відділу стратегічних комунікацій та аналізу інформації Європейської служби зовнішніх дій Юргіс Вілчінскас.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Вілчінскас заявив під час віртуального виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді» в середу.

 

На його думку, умови інформаційного тиску з боку Кремля, в яких перебуває український медійний ландшафт, надають Україні законне право на самозахист проти інформаційних маніпуляцій, але будь-які заходи у цьому напрямку мають бути пропорційними та відповідати характеру загрози.

 

Саме так європейський представник відповів на запитання модератора форуму щодо ставлення ЄС до рішення України застосувати санкції проти трьох проросійських каналів.

 

«Я погоджуюся з оцінкою, що медійний ландшафт в Україні зазнає дуже серйозного впливу від прокремлівських наративів. В цій ситуації Україна має законне право на самозахист від інформаційних маніпуляцій, щоб спробувати, принаймні, обмежити масштаби таких нападів. З іншого боку, ми маємо пересвідчитися, що таке реагування є пропорційним загрозі і відповідає поставленій меті”, – сказав представник Євросоюзу.

 

Чиновник окремо наголосив, що, з точки зору ЄС, всі заходи з реагування на інформаційні загрози, які розробляються в Україні, мають відповідати принципам фундаментальних прав і свобод людини, в тому числі, свободі вираження поглядів.

 

«З точки зору Євросоюзу, можу сказати, що нам потрібен час, щоб обміркувати цю справу, розглянути її ретельніше і подумати про можливі наслідки цього рішення», – додав пан Вілчінскас.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про запровадження персональних санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, соратника кума президента РФ, нардепа Віктора Медведчука.

 

Також на 5 років запровадили санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK — Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ.