На дружину Медведчука Оксану Марченко просять накласти санкції

20:19, 06.02.2021
На дружину Медведчука Оксану Марченко просять накласти санкції

Оксана Марченко формально веде справи Віктора Медведчука, оскільки він перебуває під санкціями.

Низка українських недержавних організацій просять уряд США накласти санкції на дружину лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука - Оксану Марченко, яка з 2014 року продовжує спокійно вести нафтовий бізнес з Росії до США.

 

Зокрема, «Детектор медіа», Центр протидії корупції, ІМІ, «Чесно» та ще 14 громадських організацій направили відкритого листа держсекретареві США та Міністерству фінансів з проханням запровадити санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака і дружини депутата Віктора Медведчука Оксани Марченко.

 

Про це інформує Україна молода.

 

У відкритому листі йдеться про те, що Козак не має незалежного бізнесу, а є власником активів Медведчука. І щодо його активів віднедавна запроваджено санкції в Україні. Автори нагадують, що санкції були запроваджені проти самого Медведчука ще у 2014 році.

 

«Через Козака Медведчук володіє щонайменше трьома телеканалами, які поширювали дезінформацію і проросійську пропаганду. Також низка компаній Медведчука оформлені на дружину – колишню телеведучу Оксану Марченко, завдяки чому вони продовжують безперешкодно діяти, попри персональні санкції США проти Медведчука», - наголошують громадські організації.

 

Відтак, автори звернення до уряду США просять занести Марченко, Козака та підконтрольні їм компанії до санкційного листка Мінфіну США (список OFAC).

 

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року запровадили санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK — Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації. У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ». 

 

Як повідомляла «УМ», Верховний суд отримав позов із вимогою скасувати санкції щодо каналів Козака.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ оприлюднить «секретні матеріали» про канали Медведчука