Джо Байден присягнув на Біблії і став 46-м президентом США, фото

19:24, 20.01.2021
Джо Байден присягнув на Біблії і став 46-м президентом США, фото

Джо Байден поклав руку на Біблію, яку тримала його дружина - перша леді США Джилл Байден.

Демократ Джозеф Байден склав присягу президента Сполучених Штатів Америки  перед Капітолієм у Вашингтоні у середу, 20 січня.

 

Як інформує Україна молода, відтак, 78-річний Байден офіційно став 46-м президентом США і розпочав чотирирічний термін на посаді глави держави.

 

Пряму трансляцію інавгурації вів інавгураційний комітет.

 

Байдена привів до присяги голова Верховного суду Джон Робертс. Перед цим була виголошена молитва. Після цього Байден поклав руку на Біблію, яку тримала його дружина - перша леді США Джилл Байден, і промовив текст присяги.

 

На церемонії були присутні попередник Трампа 44-й президент США Барак Обама з дружиною Мішель.

 

За кільканадцять хвилин до цього, згідно процедури, присягу склала віце-президентка США Камала Гарріс.

 

     Віцепрезидентка Камала Гарріс з чоловіком Дугласом Емхофом під час присяги. 

 

Новий президент закликав американців до єдності у своїй інавгураційній промові.

 

«Я буду президентом для всіх американців. Я буду боротися за тих, хто не голосував за мене так само, як за тих, хто робив це, - пообіцяв пан Байден. - Сьогодні День Америки. Сьогодні день демократії. День історії та надії».

 

 

На його думку, «сьогодні ми святкуємо тріумф не кандидата, а справи - справи демократії». І пообіцяв зробити все можливе, щоб написати наступний великий розділ американської історії.

 

46-й президент США також пропонує припинити протистояння між Демократичною і Республіканською партіями, покласти край «негромадянській війні, в якій червоний колір протиставляється синьому».

 

Байден закликав американців почати все спочатку, оскільки країна переживає "історичний момент кризи і проблем".

 

"Тому що без єдності немає миру, тільки гіркота і лють. Немає прогресу, тільки виснажливе обурення. Немає нації, тільки стан хаосу. Це наш історичний момент кризи і проблеми, і єдність - це шлях вперед. Слухайте один одного. Дивіться один на одного. Проявляйте повагу один до одного", - сказав новий господар Білого дому.

 

 

Гімн США під час інавгурації, як і було заплановано, співала світова зірка шоу-бізнесу Леді Гага.

 

А Дженніфер Лопес виконала популярну пісню "Ця земля - твоя земля" співака Вуді Гатрі.

 

 

Під час інавгурації були посилені заходи безпеки через штурм Капітолію 6 січня. У Вашингтоні перебуває близько 25 тисяч бійців Національної гвардії.

 

Через пандемію коронавірусу і підвищені заходи безпеки церемонія не була схожа на жодну попередню в американській історії.

 

 

Команда Байдена закликала людей залишатися вдома, і 200 тисяч квитків, які зазвичай продаються на інавгурацію, скоротили до 1 тисячі лише для членів Конгресу, колишніх президентів і високопосадовців.

 

На Національній алеї у Вашингтоні, де розміщені Капітолій та найбільш визначні пам’ятки США, кілька днів тому встановили 200 тисяч прапорів, що символізують  американців, які не зможуть бути присутні на інавгурації.

 

Нагадаємо, що Дональд Трамп порушив традицію і не був присутній на церемонії інавгурації: за лічені години до завершення повноважень він залишив Білий дім і попрямував до резиденції у Флориді. Замість нього був присутній віцепрезидент Майк Пенс.

 

Читайте також: як рівно чотири роки тому складав присягу президента США Дональд Трамп.