ОБСЄ завела переговори по Донбасу в глухий кут – Сергій Гармаш

18:54, 19.01.2021
ОБСЄ завела переговори по Донбасу в глухий кут – Сергій Гармаш

Сергій Гармаш закидає ОБСЄ профанацію Мінського процесу на догоду Кремлю.

ОБСЄ допустила на закрите онлайн-засідання політичної підгрупи ТКГ якихось   невідомих "громадських радників" з непідконтрольних уряду окремих районів Донбасу у вівторок, 19 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це написав офіційний представник ОРДЛО в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш в Facebook.

 

За його словами, у вівторок зранку представник ОРЛО в політичній підгрупі ТКГ Родіон Мірошник видав на своєму телеграм-каналі повідомлення, що в засіданні політичної групи Контактної групи по Донбасу вперше візьмуть участь "громадські радники від ЛНР і ДНР". Мовляв, невизнані "республіки" "скористалися своїм правом розширити склад делегацій".

 

Відтак, вимушений переселенець з Донбасу Сергій Гармаш обурюється: "Республіки" - немає такого суб'єкта ні в Мінському, ні в Нормандські форматі".

 

Згодом в режимі відеоконференції на моніторах з'явилися віконця з новими людьми, а представниця ОРДО Михайлова з'явилася в компанії ще двох осіб. Українська делегація поставила питання координатору підгрупи від ОБСЄ П'єру Морелю, хто ці люди, але чіткої відповіді не отримала.

 

Зокрема, Андрій Костін (представник України в політичній підгрупі) запитав посла Мореля, хто прийняв рішення про включення цих людей в закритий дипломатичний процес. Посол не зміг відповісти і на це питання.

 

«Таким чином, профанація Мінських переговорів по Донбасу доведена ОБСЄ до повного апофеозу. Спочатку вона де-факто погодилася з тим, що РФ сама себе призначила "посередником" у переговорах з Україною щодо конфлікту Росії з Україною», - наголошує Сергій Гармаш.

 

І додає, що «потім ОБСЄ своєю бездіяльністю сприяла перетворенню Тристоронньої контактної групи на, де-факто, п'ятисторонню».

 

Адже ОБСЄ не помічала, що в переговорах беруть участь не представники ОРДЛО, як це записано в Мінських угодах, а самопроголошені "міністри республік", та ще й на тлі їхньої "державної" символіки.

 

«А тепер, до роботи в політичній підгрупі були допущені ще і "громадські радники від ЛНР і ДНР" ... Правда, сьогодні вони не сказали ні слова, але важливо те, що ОБСЄ проковтнула їх появу, не поцікавившись ні статусом, ні дипломатичною процедурою їх допуску», - наголосив учасник ТКГ від України.

 

Пан Гармаш резюмує, що, незважаючи на нинішню провокацію, українська сторона не зірвала процес, але прогнозує бурхливе засідання ТКГ 21 січня. На його думку, "потураючи Москві, всупереч Мінським документам, ОБСЄ послідовно завела переговори в глухий кут".

 

«Підмінивши суб'єктів переговорного процесу, і знявши, таким чином, відповідальність з агресора, який фінансує та керує своїми маріонетками на Донбасі, ОБСЄ позбавила переговори конструктивного сенсу», - вважає пан Сергій.

 

Як повідомляла "УМ", в Україні із закордонним візитом 19 - 20 січня перебуває міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, вперше після вступу на посаду глави ОБСЄ. 
 
 
Пані Лінде обговорить з міністром МЗС Дмитром Кулебою ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу й Криму.