Тупицький написав заяву до поліції через недопуск до КСУ, а ДБР повідомило йому про підозру

13:48, 19.01.2021
Тупицький написав заяву до поліції через недопуск до КСУ, а ДБР повідомило йому про підозру

В УДО заявили, що військовослужбовці виконували букву закону

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький викликав представників Національної поліції до приміщення Конституційного суду через перешкоджання виконанню ним службових обов’язків.

 

За його словами «невідомі особи» не дають йому потрапити на робоче місце, аргументуючи це указом президента про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного суду строком на два місяці, починаючи з 29 грудня 2020 року.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують ЗМІ з місця події у вівторок. 

 

«Крім посади судді, я обіймаю посаду голови суду. Таким чином, я є розпорядником фінансів, тільки я можу робити підписи, печатка в сейфі знаходиться. Тобто це призводить до блокування всього органу. Сьогодні відбулося фактично захоплення Конституційного суду. Сюди стягнуто якісь підрозділи», – сказав пан Тупицький перед тим, як написав заяву до поліції.

 

Тупицький закликав правоохоронців з’ясувати, хто саме і на яких законних підставах перешкоджає його роботі. Він додав, що роботу судді Конституційного суду регламентують два закони: Конституція і закон «Про Конституційний суд», і ними не передбачено такого поняття як відсторонення від посади.

 

Поліція, що прибула на виклик, погодилася зафіксувати заяву голови Конституційного суду України. Від додаткових коментарів правоохоронці відмовилися, інформує Радіо Свобода.

 

Управління державної охорони повідомило, що недопущення Тупицького на робоче місце відбувалося силами їхніх військовослужбовців. Відповідний запит до управління надійшов від ДБР. 

 

 

В Управлінні державної охорони заявили, що військовослужбовці, які не пропустили відстороненого голову Конституційного суду Олександра Тупицького у будівлю КСУ, виконували букву закону.

 

«Військовослужбовці Управління державної охорони України діють лише на підставі та в межах повноважень, передбачених чинним законодавством», — йдеться в заяві УДО, розміщеній на їхній сторінці у Facebook.

 

В УДО пояснили, що із заявою щодо недопущення Тупицького до приміщень суду звернулося Державне бюро розслідувань.

 

У той же час, слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому. У ДБР заявили, що Тупицькому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань) Кримінального кодексу України.

 

Нагадаємо, що судді Конституційного суду опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).

 

Як повідомляла УМ, голова КСУ Олександр Тупицький, відсторонений президентом з посади судді, вкотре не може потрапити до будівлі Конституційного суду на Жилянській та до свого робочого кабінету, оскільки його не пускають працівники Управління держохорони (УДО) без пояснення причин.