Шредер визнав анексію Криму явним порушенням міжнародного права

12:51, 17.01.2021
Шредер визнав анексію Криму явним порушенням міжнародного права

Герхард Шредер під час інтервʼю.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, який очолює раду директорів компанії «Роснефть» і раду директорів компанії Nord Stream 2, вперше публічно розкритикував дії Кремля.

 

Зокрема, він визнав, що дії російської влади щодо України порушують міжнародні правові норми.

 

Як передає Україна молода, про це Шредер заявив в інтервʼю німецькому тижневику Der Spiegel.

 

«Анексія Криму була явним порушенням міжнародного права... Жоден президент Росії вже не поверне Крим», — сказав колишній канцлер ФРН.

 

При цьому, Шредер сказав, що констатація цього факту не дає відповіді на запитання, які причини стояли за діями Москви:

 

«Припустимо, що Україна справді вступила б до НАТО, як того хотіли американці. Тоді б Севастополь, один із найважливіших військових портів Росії, виявився б на території західного альянсу».

 

Коментуючи свої слова про те, що Путін «перетнув межу, яку не слід перетинати», голова ради директорів компанії «Роснефть» уточнив, що йдеться про Росію загалом.

 

«Ми знаємо, що Путін є важливою силою в Росії, але ми не знаємо, чи справді він несе відповідальність за все, що повʼязують із Росією», —каже ексканцлер Німеччини.

 

Водночас Шредер у чергове заявив, що запроваджені проти Росії санкції не є правильною реакцією на порушення міжнародного права:

 

«Їх я вважаю безглуздими, оскільки не бачу, чого можна домогтися за їхньою допомогою».

 

Ще одним «перетином недозволених меж» Росії Шредер назвав хакерські атаки, зокрема на сервери Бундестагу. Тоді як у Росії заперечують свою причетність до них.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Герхард Шредер планував позиватися до німецької газети Bild за публікацію інтервʼю з російським опозиціонером Олексієм Навальним, який назвав Шредера «хлопчиком на побігеньках» Володимира Путіна й говорив, що той отримує від Кремля «не тільки офіційну зарплату, а й таємні платежі».

 

Також Шредер обізвав посла України в Німеччині Андрія Мельника «карликом» через те, що український дипломат розкритикував заклики Шредера до зняття санкцій з Росії.