До Капітолію у Вашингтоні увірвалися прихильники Трампа: Байдена не оголосили президентом, фото

23:35, 06.01.2021
До Капітолію у Вашингтоні увірвалися прихильники Трампа: Байдена не оголосили президентом, фото

Прихильники Трампа увірвалися до Конгресу США і почувалися там як господарі.

Сотні прихильників Дональда Трампа прорвали поліцейські кордони у увірвалися до Конгресу США на Капітолії у Вашингтоні у середу.

 

Сталося це після мітингу ще чинного президента Дональда Трампа, тоді як у Конгресі в цей час мали затвердити результати виборів і офіційно оголосити новообраним президентом США Джозефа Байдена.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють репортери світових ЗМІ з місця подій в ніч на четвер за київським часом.

 

Журналісти The New York Times повідомили про «тисячі» людей, що прорвалися до будівлі. За словами кореспондентів CNN, вони скандують «USA! USA!» і палять феєрверки.

 

 

Зауважимо, що у США остання процедура перед інавгурацією президента — затвердження результатів виборів у парламенті (Конгресі). Це формальність, яка, як правило, відбувається без особливих сюрпризів — адже там просто затверджують уже оголошені результати голосування.

 

Згідно з ними, переконливу перемогу здобув демократ Джо Байден, а чинний президент республіканець Дональд Трамп — програв. Він, проте, неодноразово відмовлявся визнавати свою поразку, говорячи, що «результати виборів вкрали», й намагався оскаржити їх у судах. Але не зміг перемогти в жодному з них.

 

6 січня, в день засідання Конгресу щодо результатів виборів, Трамп провів мітинг своїх прихильників, де заявив: «Ми ніколи не здамося, ми ніколи не визнаємо поразки».

 

Трамп фактично закликав прихильників іти до Капітолію, щоб перешкодити затвердженню перемоги Байдена. Після цього й сталися протести.

 

 

Відтак, Сенату довелося евакуюватися. Чинного віцепрезидента США Майкла Пенса, який приїхав до Капітолія для визнання перемоги Байдена на виборах, евакуювали з будівлі після початку її штурму.

 

 

За словами деяких чиновників, у будівлі лунали постріли. Є поранені.

 

 

Обрана віцепрезидентка США Камала Гарріс також "у безпеці", повідомляє CNN з посиланням на її офіс. Водночас не уточнюється, чи йдеться про те, що вона вийшла з будівлі.

 

Також ведеться евакуація членів Конгресу. Частина з них вже повідомили ЗМІ що змогли вийти з будівлі, скориставшись секретним виходом.

 

 

Пізніше мер Вашингтона Мюріель Боузер запровадила в окрузі Колумбія комендантську годину на 12 годин – з 18:00 до 6:00 за місцевим часом.

 

Тоді як ще діючий президент США Дональд Трамп закликав через соцмережі усіх (своїх прихильників – Ред.), хто перебуває у будівлі Конгресу поводитися мирно.

 

"Я прошу всіх у Капітолії США зберігати мир. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми - партія правопорядку і наших великих чоловіків і жінок у блакитному (правоохоронців – ред.). Дякую!», - заявив Трамп.

 

 

За його наказом, до Капітолію вирушили бійці Нацгвардії для наведення порядку.

 

Тоді як обраний президент США Джо Байден звернувся до президента, що програв вибори, Дональда Трампа із закликом виступити на телебаченні і закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолія.

 

 

За його словами, американську систему завжди цінували в світі за свободу, а тепер "вона під загрозою".

 

"І що думають люди в всьому світуі, дивлячись на цей заколот? Що думають інші американці?", - сказав Байден.

 

І наголосив також, що люди, які увірвалися в будівлю, не висловлюють думку громадськості, а є лише купкою екстремістів.

 

Як повідомляла "УМ", колишні міністри оборони США закликали військових не втручатися у суперечки з підсумками президентських виборів 2020 року. Вони вважають, що вибори у країні відбулися і прийшов час передати владу новій адміністрації.