Майя Санду приїде в Україну: говоритиме про євроінтеграцію

10:08, 05.01.2021
Майя Санду приїде в Україну: говоритиме про євроінтеграцію

Президентка Молдови Майя Санду запросила до Кишеніва румунського президента Клауса Йоганніса, щойно той зателефонував.

Президентка Молдови Майя Санду 12 січня з офіційним візитом відвідає Україну. Як вона сама пояснила, необхідно налагоджувати відносини між державами, яких фактично не було протягом останніх 4 років.

 

Про свої плани на візит до Києва Майя Санду розповіла в інтерв'ю DW.

 

Вона підкреслила, що Молдова прагне до відновлення відносин з Україною, оскільки останні 4 роки не було жодної роботи на рівні президентів – лише незначна на рівні урядів.

 

"У нас є багато конкретних питань, на які ми повинні знайти відповіді. Це й питання безпеки в регіоні, і питання нашого шляху до Європейського Союзу, ті реформи, які ми повинні впроваджувати, щоб наблизити наші країни до ЄС", -  розповіла президентка Молдови.

 

Крім того, вона підкреслила, що хоче вирішити з Україною питання делімітації кордонів – встановлення їхніх меж. Це питання актуальне через невизнане Придністров'я, що межує з нашою державою.

 

Крім того, Майя Санду не змогла відповісти, відносини з якою сусідкою – Україною чи Румунією – для Молдови важливіші. Мовляв, обидва напрямки є пріоритетом.

 

Президентка Молдови зізналася, що запросила на візит румунського президента Клауса Йоганніса, щойно той зателефонував, аби привітати її з перемогою на президентських виборах.

 

Натомість Президента України Володимира Зеленського вона не встигла запросити в Молдову – той зателефонував з привітаннями й першим запросив Майю Санду в Київ.

 

Між Україною та Молдовою були напружені відносини через попереднього президента Молдови Ігоря Додона. Це відверто проросійський політик, який ще не вступивши на посаду, назвав Крим "російським", підігруючи Кремлю.

 

Через свою заяву він потрапив під "блокаду" від української влади. Через кілька років Додон заявив, що визнає Україну в межах її міжнародно визнаних кордонів, та вже було надто пізно.

 

Нагадаємо, 15 листопада в Молдові відбулись вибори президента. За підсумками підрахунку голосів, лідерка партії "Дія і солідарність" Мая Санду здобула 57,72%, її опонент, на той момент чинний президент Ігор Додон, - 42,28% голосів.

 

На початку грудня Санду підтвердила, що її першою зарубіжною поїздкою на посаді глави держави стане візит в Україну.

 

24 грудня нова очільниця держави офіційно обійняла посаду президентки Молдови. Під час інавгурації пані Санду говорила українською та іншими мовами.