КВУ назвав головних «прогульників» року в Раді

16:20, 04.01.2021
КВУ назвав головних «прогульників» року в Раді

Лідерами за відвідуваністю Ради протягом 2020 року стали народні депутати "Слуги народу" і "Європейської солідарності".

За підсумками 2020 року головними прогульниками у Верховній Раді стали народні депутати групи За майбутнє, а лідерами за відвідуваністю - Слуга народу і Європейська солідарність.

 

Як інформує УМ, про це свідчать дані Комітету виборців України за результатами аналізу відвідування парламентськими фракціями і групами засідань парламенту.

 

"За даними КВУ, головними прогульниками Ради стали народні депутати групи За майбутнє. У середньому протягом року на пленарні засідання приходила тільки половина депутатів групи - 46%", - говориться в повідомленні.

 

Зазначається, що низькі показники реєстрації у народних депутатів Опозиційної платформи - За життя. В середньому на засіданнях парламенту реєструвалися 53% депутатів політсили. У депутатів ВО Батьківщина показники відвідуваності на рівні 56%.

 

Водночас вищі результати відвідування засідань ВР у депутатів групи Довіра і фракції Голос. В середньому на засідання приходили 67% депутатів Голосу і 68% - Довіри.

 

"Лідерами за відвідуваністю Ради протягом 2020 року стали народні депутати Слуги народу і Європейської солідарності. У середньому на засіданнях ВР було зареєстровано 71% депутатів Європейської солідарності і 72% депутатів Слуги народу", - йдеться в повідомленні.

 

За словами голови КВУ Олексія Кошеля, в 2020 році на показники відвідуваності Верховної Ради об'єктивно вплинула ситуація з коронавірусом.

 

"Однак в розрізі фракцій і груп ВР загальна тенденція не змінилася: депутати одних політичних сил стабільно відвідують пленарні засідання, тоді як інші їх регулярно прогулюють. Так, депутати ЄС і Слуги народу були лідерами за відвідуваністю Верховної Ради протягом 10 з 12 місяців в минулому році. А депутати групи За майбутнє стали головними прогульниками протягом 8 місяців року", - зазначив Кошель.

 

Він наголосив, що юридично за пропуск пленарних засідань ВР без поважних причин передбачені штрафи, проте на практиці це не стало достатньою мотивацією для частини народних депутатів, які систематично ігнорували і продовжують ігнорувати засідання парламенту.

 

Усього в 2020 році відбулося 89 пленарних засідань Верховної Ради.

 

Раніше в КВУ підрахували нардепів, які відвідали всі засідання парламенту в грудні. При цьому 20 народних обранців за місяць жодного разу не з'явилися в Раду.