У Запоріжжі депутати побилися під час обрання голови облради

16:46, 12.12.2020
У Запоріжжі депутати побилися під час обрання голови облради

Депутати Запорізької облради відкривали сесію урочисто, а завершили - ганебно.

Бійки відбулися між депутатами під час обрання голови Запорізької обласної ради в ніч на суботу. Обранці з різних фракцій звинуватили один одного у фальсифікаціях.

 

Відтак, в роботі сесії було оголошено перерву до 15 грудня.

 

Як повідомляє Україна молода, на сайті Запорізької облради йдеться лише про перерву в сесії, а про бійки – ні слова.

 

Перша сесія обласної ради почалася в п'ятницю вдень, а завершилася пізно вночі. При цьому, голосування за кандидатів на посаду голови облради, проведення якого мало відбуватися в таємному режимі, стартувало близько 1:20 ночі в суботу.

 

На цю посаду було висунуто дві кандидатури - нинішній голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін - від партії "Слуга народу", а також генеральний директор ТОВ "Будсервіс" Геннадій Шевченко - від партії "Єднання" Володимира Буряка (Буряк - мер Запоріжжя).

 

За словами кількох депутатів Запорізької обласної ради, перед голосуванням виникла "негласна коаліція, створена представниками "Слуги народу"," Опоблоку" і "Батьківщини", які намагалися обрати головою облради нинішнього главу Запорізької ОДА Боговіна".

 

Втім, кандидатура Боговіна не набрала потрібної кількості голосів: з 84 депутатів за нього проголосувало 40.

 

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook  депутат від "Європейської Солідарності" Ігор Артюшенко, в Запорізькій  облраді сталася "нечесна поразка".

 

"Так, ті депутати в бюлетенях ставили не "плюсики" чи "галочки", а свої номери! І, незважаючи на це, вони програли - кандидат від Слуг Народу набрав аж сорок 40 голосів (з необхідних мінімум 43). Навіть більше, коли вони дорахували голоси і зрозуміли, що нечесно програли, то спробували просто вкрасти бюлетені - винести їх з зали обласної ради. Але і це їм не вдалося, бо були фізично повернуті. На заклики депутатів обласної ради оприлюднити результати голосування - вони відмовились, і більшість лічильної комісії банально втікла з залу на чолі з головою ОДА. В обласній раді було всяке. Але такої ганьби ще не було ніколи. Навіть в часи Януковича. Просто сором", - написав Артюшенко.

 

 

Наразі у роботі сесії Запорізької облради оголошено перерву до 14:00 15 грудня.

 

Запорізькі депутати звернулися в поліцію з вимогою дати правову оцінку подіям і порушити кримінальне провадження.

 

 
Зазначимо, що до складу  облради увійшли  представники 7 партій: «Опозиційна платформа «За життя», «Слуга Народу», «Європейська солідарність», «Партія Володимира Буряка «Єднання», «Опозиційний блок», «Батьківщина» та «За майбутнє».  Всього 84 депутати.
 
 
Як повідомляла "УМ", Харківська міськрада визнала мером Геннадія Кернеса без складання ним присяги.