Ватикан не вважає ситуацію на Донбасі «цивільним зіткненням»

10:03, 08.12.2020
Ватикан не вважає ситуацію на Донбасі «цивільним зіткненням»

Ватикан цінує будь-які спроби, спрямовані на встановлення миру

Ватикан повністю підтримує реалізацію угод щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, який не вважає простим "цивільним зіткненням".

 

Як інформує УМ, про це сказав секретар з відносин з державами Святого престолу (глава МЗС) архієпископ Пол Річард Галлахер, повідомляє ТАСС.

 

"Що стосується ситуації в Україні, то Святий престол підтримує реалізацію досягнутих угод і діяльність всіх задіяних в цьому сторін. Святий престол утримується від публічних звинувачень залучених в конфлікти сторін. Але це не означає, що він приймає інтерпретації зацікавлених сторін, як і не вважає правильним називати конфлікт на Сході України цивільним зіткненням", - сказав ієрарх.

 

Він також додав, що Ватикан цінує будь-які спроби, спрямовані на встановлення миру. Галлахер нагадав, що Ватикан з ініціативи Папи Римського Франциска надавав допомогу населенню через гуманітарну програму "Папа для України".

 

"Цей інтерес і участь з боку Святого престолу покликані в тому числі надихати і надихати різні сторони, що беруть участь в мирному процесі, щоб робилися всі зусилля для якнайшвидшого повернення до настільки бажаного миру", - сказав глава ватиканської дипломатії.

 

Нагадаємо, на початку жовтня ЗМІ повідомили, що глава Офісу президента Андрій Єрмак провів таємну зустріч тет-а-тет з держсекретарем Святого Престолу кардиналом П'єтро Паролін у Ватикані. Тоді стверджувалося, що на зустрічі не було навіть перекладача з української сторони, а переклад забезпечувався Ватиканом.

 

Як повідомляла УМ, протягом 5-6 грудня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ зафіксували 223 порушення режиму припинення вогню на Донбасі.