Україна була на краю прірви: Кулеба про безвіз

13:55, 07.12.2020
Україна була на краю прірви: Кулеба про безвіз

Україна нещодавно передала національну доповідь щодо виконання умов щодо лібералізації візового режиму.

Україна була на краю прірви в питанні безвізу з ЄС через рішення Конституційного Суду щодо антикорупційних законів.

 

Як інформує УМ, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю РБК-Україна.



"У день проголошення рішення Конституційного Суду КСУ, дійсно, поставив Україну своїм рішенням на край прірви, внизу якої було написано "втрата безвізу". І пальці вже висіли над прірвою", - говорить Кулеба.
 

Але, за його словами, цю ситуацію вдалося вирішити.


"Завдяки рішенню президента, РНБО і Кабміну, Україна відійшла від краю цієї прірви. Але якщо ситуація не буде виправлена, і негативні наслідки рішення КСУ не будуть систематично подолані, всі ці проблеми можуть бути констатовані в наступному звіті Єврокомісії про функціонування безвізу", - зазначив міністр.


Кулеба також повідомив, що Україна нещодавно передала національну доповідь щодо виконання умов щодо лібералізації візового режиму.
 

"Зараз чекаємо реакції партнерів. Але навіть їх можлива констатація, якої, я впевнений, вдасться уникнути, не була б втратою безвізу, тому що рішення про позбавлення безвізу - це політичне рішення. Можу запевнити, що президент України абсолютно налаштований не допустити такого сценарію" , - заявив Кулеба.
 

Як повідомляла УМ, минулого тижня Верховна Рада прийняла законопроект про відновлення відповідальності за недостовірне декларування. Він переданий на підпис президенту.
Незважаючи на прийняття закону щодо е-декларацій, парламент поки не може прийняти законопроект про діяльність Конституційного Суду.