Ірина Венедіктова хоче унеможливити звільнення генпрокурора Радою

05:11, 04.12.2020
Ірина Венедіктова хоче унеможливити звільнення генпрокурора Радою

Генпрокурорка Ірина Венедіктова пропонуватиме президенту Володимиру Зеленському подати до Ради відповідний законопроєкт. (Фото Офісу генпрокурора)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова виступила з ініціативою щодо прийняття Верховною Радою закону, який би унеможливив звільнення генпрокурора більшістю голосів народних депутатів.

 

Як передає Україна молода, про це Венедіктова заявила в ефірі "1+1" в ніч на п’ятницю.

 

"У мене є гарна ідея ... законопроєкту. У нас дійсно повинен бути незалежний генеральний прокурор. Президент повинен внести кандидатуру в зал, парламент повинен підтримати цю кандидатуру, а зняти з політичних мотивів не може. Можемо взяти як аналогію керівника НАБУ і керівника САП ", - поділилася своїми міркуваннями генпрокурорка.

 

При цьому, пані Венедіктова наголосила, що цим законопроєктом не хоче "себе цементувати", а нібито хоче, щоб закон діяв щодо наступного генпрокурора. На її думку, таку ідею можуть підтримати народні обранці.

 

 

Зауважимо, що згідно з чинним законодавством, Верховна Рада може висловити недовіру генеральному прокурору, після чого він має піти у відставку.

 

Останніми днями Офіс генпрокурора та Національне антикорупційне бюро розслідування обмінялися взаємними обвинуваченнями.

 

НАБУ звинуватило Венедіктову в саботажі трьох резонансних справ: справа квартир для Нацгвардії, екстрадиція олігарха Олега Бахматюка та справа "Роттердам+".

 

Також Національне антикорупційне бюро закидає Офісу генерального прокурора свідомий зрив розслідування кримінального провадження щодо скандально відомого заступника глави Офісу президента Олега Татарова, якого підозрюють у причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.