Петро і Марина Порошенки вшанували жертв Голодомору під час акції «Запали свічку»

18:50, 28.11.2020
Петро і Марина Порошенки вшанували жертв Голодомору під час акції «Запали свічку»

Петро Порошенко подякував усім, хто долучився до акції «Запали свічку» по всій Україні.

П’ятий президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко, народними депутатами від «Європейської Солідарності» вшанував пам’ять померлих від голоду українців під час акції «Запали свічку» на території Меморіалу жертв Голодомору в суботу.  

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на пресслужбу «ЄС».

 

«Правда про злочини тоталітарного режиму проти українського народу – це не просто данина пам’яті мільйонів померлих від голоду. Правда про Голодомор потрібна для європейського майбутнього нашої держави», - сказав Петро Порошенко.

 

«У цей день я згадую, що я і наша команда брали участь у прийнятті великої кількості законів. Законів, які відіграли величезну роль в державотворенні України. Загалом я порахував, що їх було більше 600. І про децентралізацію, і про безвіз, і про європейський вектор розвитку. Але абсолютно окремим рядком стоїть закон, який був прийнятий 28 листопада 2006 року. Закон про увічнення пам’яті Голодомору  і визнання Голодомору геноцидом. У розвиток цього велика кількість законів – про декомунізацію, про розкриття злочинів імперії – дозволяла нам робити цей внесок у формування державності», – сказав п’ятий президент журналістам.

 

 

І додав:  «Роль цієї правди дуже важко перебільшити, бо це правда, як Україна рятувалася від імперії, яку роль відіграла імперія у знищенні українського народу. Мільйони українців з небес благали для того, щоб правда про їх вбивство, про геноцид проти всієї нації нарешті стала доступна світові».

 

Він наголосив, що з 2014 по 2019 роки зусиллями українських дипломатів, політиків, діаспори велика кількість держав визнала Голодомор геноцидом українського народу.

 

«Це теж – розкриття правди світові», – зазначив Порошенко, особливо відзначивши резолюції обох палат Конгресу США.

 

«Ми будемо робити все, щоб захищати цю правду. І дуже шкода, що в Україні на державному рівні не відзначався День Гідності і Свободи – вперше з 14-го року. Дуже шкода, що вперше на 24 серпня, на День Незалежності замість військового параду на святому Софійському майдані демонструють «шльопки-ушльопки». Дуже шкода, що і тут ми не бачимо в цей день президента під час акції «Запали свічку», – зауважив Порошенко.

 

«Я дуже сподіваюся, що це не є проявом «какая разніца». Я дуже сподіваюся, що прийде розуміння, що Голодомор – це не про минуле і не тільки про імперію. Голодомор і вшанування пам‘яті мільйонів українців – це про наше європейське майбутнє, яке точно не лежить у сфері інтересів російського окупанта», – переконаний п’ятий президент.

 

 

Петро Порошенко подякував усім, хто долучився до акції «Запали свічку» по всій Україні:

 

«Хочу звернутися зі словами подяки до тих, хто сьогодні тут. Хто сьогодні у вікнах виставив свічку, зберігаючи пам’ять, захищаючи правду. Хочу закликати вас вірити, що незважаючи на економічну, політичну, пандемічну, конституційну – всі кризи, які зараз обєдналися в Україні, з Божою допомогою в Україні все буде добре. Бо з нами Господь і з нами правда».

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив панахиду на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

 

В Україні щороку в четверту суботу листопада відзначається День пам'яті жертв Голодоморів.

 

Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах через пандемію  коронавірусу. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті померлих з голоду.

 

Третій президент України Віктор Ющенко закликав «ретельно віднайти і зберегти знання про кожну жертву Великого голоду».