Володимир і Олена Зеленські вшанували пам'ять жертв голодоморів

11:37, 28.11.2020
Володимир і Олена Зеленські вшанували пам'ять жертв голодоморів

Олена і Володимир Зеленські біля скульптури «Гірка пам'ять дитинства». (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні у суботу, 28 листопада.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Зранку президентське подружжя прибуло до пам'ятного знаку жертвам Голодомору, що на Михайлівській площі в Києві. Глава держави з дружиною встановили біля пам'ятного знаку композиції з пшеничних колосків і калини та вклонилися пам'яті жертв Голодомору.

 

Після цього президент Зеленський та перша леді прибули до Національного музею Голодомору-геноциду 1932-33 рр., де їх зустріли прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

 

«Цей день – сьогодні. День пам’яті жертв голодоморів. Ми вшановуємо наших предків, згадуємо про чорні сторінки історії та роки, які понівечили шрамами серце нашого народу. 1921-й, 22-й та 23-й. 1946-й і 47-й. Та одні з найстрашніших – це 1932-й та 1933-й. Наслідком Голодомору, що визнаний геноцидом проти нашого народу з боку тоталітарного сталінського режиму, стали мільйони жертв серед українців. Це втрати, зіставні з тими, яких зазнала Україна у Другій світовій війні. Як можна прагнути знищити цілий народ? Чому й за що?», - сказав президент у зверненні до українців.

 

Учасники церемонії пройшли скорботною ходою до скульптури «Гірка пам'ять дитинства», біля якої встановили символічні композиції з зерном, та вклонилися пам'яті загиблих. Церемонія завершилася хвилиною мовчання.

 

«Проект Національного музею Голодомору-геноциду дуже важливий для України: для нашої історії та майбутнього. Були певні проблеми з фінансуванням цього проекту. Однак такі проекти мають виконуватися в обов’язковому порядку. Я дав доручення Кабінету Міністрів, і вже в понеділок це питання буде вирішено. Проект буде обов’язково завершено», – наголосив Зеленський.

 

Зазначається, що 30 листопада Кабінет Міністрів підготує розпорядження, яке відкриє можливості для дофінансування проекту комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.

 

 

Як повідомляла «УМ», третій президент України Віктор Ющенко закликав «ретельно віднайти і зберегти знання про кожну жертву Великого голоду».

 

Нагадаємо, до 87-х роковин Голодомору в Україні, жертв якого вшановують кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч — це 28 листопада), Український інститут національної пам'яті проводить інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".
 
 
Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила на підтримку Музею краудфандингову платформу «Зерна правди».
 
 
У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.
 
 
Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.