Україна не розглядає силовий варіант повернення Донбасу - Хомчак

13:44, 26.11.2020
Україна не розглядає силовий варіант повернення Донбасу - Хомчак

Руслан Хомчак вважає, що військове розв’язання є неможливими одразу з трьох причин.

Україна не буде відвойовувати силою окуповані території на Донбасі. За словами головнокомандувач ЗСУ Руслана Хомчака, суто військового вирішення питання на Донбасі він не бачить і Генштаб ЗСУ також.

 

Як інформує УМ,про це Хомчак заявив на зустрічі з журналістами, повідомляє "Новое время.

 

Він пояснив, військове розв’язання є неможливими одразу з трьох причин.

 

По-перше, Україна порушить міжнародне гуманітарне право у частині воєнних дій на території густозаселених районів.

 

"Ви знаєте, що таке Донбас. Коли один населений пункт одразу переходить у інший. Якщо почати там активні бойові дії, то одразу буде багато жертв серед цивільного населення. Жодна цивілізована країна нас не підтримає", – зауважив військовий.

 

По-друге, будуть серйозні жертви серед військових – за словами Хомчака, людські втрати від військової операції на Донбасі обраховуватимуться трьох-чотирьохзначними цифрами за просування на 3 – 5 кілометрів вглиб окупованих територій.

 

А по-третє, Росія візьме кількістю, оскільки має сьогодні більше ресурсів.

 

"Тому ми зможемо взяти, те що захопимо раптово, завдати удари та утримати цю територію, але для цього потрібно щоб склалися умови", – додав він.

 

Хомчак додав, що не всюди населення підтримує українських військових, тому на ЗСУ чекають "постріли у спину", а всі військові пересування по Донецькій і Луганській областях "зливатимуться" на "ту сторону".

 

"Танк не встигає завестися, як інформація вже пішла", – підкреслив він.

 

На запитання чому у ЗСУ не відповіли російським снайперам на вбивство українського воїна, Хомчак зазначив, що треба ретельно прораховувати такі речі.

 

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок помер у лікарні поранений кулею снайпера боєць 72 ОМБР імені Чорних Запорожців В'ячеслав Мінкін.

 

Вдень 24 листопада близько опівдня в передмісті Авдіївки унаслідок пострілу ворожого снайпера він отримав вогнепальне поранення. Українські військові не відкривали вогонь у відповідь, тому що евакуювали пораненого. Лікарям не вдалося врятувати військового.

 

Леонід Кравчук заявив рішучий протест російській стороні щодо вбивства російським снайпером захисника України В’ячеслава Мінкіна.