Україна та Угорщина «перегорнули сторінку» після скандалу з агітацією на Закарпатті

20:33, 06.11.2020
Україна та Угорщина «перегорнули сторінку» після скандалу з агітацією на Закарпатті

Кулеба наголосив, що йому подобається вирішувати проблеми без перетину червоних ліній сторін

Міністри закордонних справ України та Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто відновлять конструктивний діалог після втручання Будапешта в місцеві вибори в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Дмитро Кулеба.

 

«Угорщина — наш важливий сусід. Петер Сіярто — мій колега, з яким ми багато зробили, щоб вивести українсько-угорські відносини з піке і мати підтримку Угорщини в ЄС і НАТО. Петер підтримав мою пропозицію перегорнути сторінку, на якій Україна та Угорщина нещодавно обмінялися болісними ударами», — написав він.

 

Також очільник МЗС України додав, що разом із Сіярто дійшли думки, що з тієї ситуації треба винести правильні висновки і надалі вибудовувати конструктивний діалог.

 

Окрім цього, Кулеба наголосив, що немає альтернативи добросусідству українського та угорського народів і спільному європейському та євроатлантичному майбутньому країн.

 

«Моя формула роботи проста: я за конструктив. Мені подобається вирішувати проблеми без перетину червоних ліній сторін. Але якщо інша сторона перетинає мою червону лінію, я за те, щоб жорстко і грамотно відповідати», — резюмував він.

 

8—9 жовтня державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту в Закарпаття агітував місцевих жителів голосувати за Партію угорців України
МЗС попросило правоохоронців розібратися з агітацією угорських чиновників на Закарпатті

 

Як повідомляла УМ, у понеділок, 26 жовтня, до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту. Також Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям. 

 

Раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.

 

Нагадаємо, стосунки України та Угорщини почали псуватися після скандалу з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті, який розгорівся у вересні 2018 року