КСУ вирішить чи є конституційним закон про мову

09:24, 01.11.2020
КСУ вирішить чи є конституційним закон про мову

За неофіційними даними, раніше КСУ планував скасувати закон про українську мову як державну.

Конституційний Суд України запланував у закритому режимі розглянути справу щодо конституційності закону про мову. Розгляд справи призначено вже на вівторок, 3 листопада, на 10.00 ранку.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться у проєкті порядку денного засідань КСУ.

 

"Продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (закрита частина пленарного засідання)", - йдеться у порядку денному.

 

Кілька днів тому очільник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявляв, що після скандального рішення щодо антикорупційного законодавства КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про українську мову як державну та земельну реформу.

 

Нагадаємо, 7 липня Конституційний суд України розпочав розгляд подання 51 народного депутата про відповідність Конституції закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

Нардепи, які звернулись до КС з конституційним поданням, вказали, що закон про мову нібито не відповідає Конституції і не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення "фактично означатимуть дискримінацію російськомовних громадян".

 

Одним з ініціаторів подання є скандально відомий народний депутат від проросійської «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Новинський.

 

Як повідомляла «УМ», 25 квітня народні депутати ухвалили закон № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почали розглядати у другому читанні ще 28 лютого. За це рішення проголосували 278 парламентарів.

 

Повністю проти проголосувала фракція "Опозиційний блок".

 

Російська делегація звернулась до голови Ради Безпеки ООН і попросила скликати засідання через прийняття Верховною Радою закону про мову. Вже 20 травня члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання, ініційованого російською делегацією щодо українського закону про мову.

 

Цей мовний закон критикує не тільки Росія, а й низка інших країн-сусідів, які вважають, що він порушує права меншин. Зокрема Угорщина заявила, що блокуватиме членство України в НАТО до «розв'язання проблеми угорської меншини» Закарпаття.

 

Про "культурно-мовний геноцид" заявляли і румуни української Буковини.