Зеленський нагородив Ердогана орденом Ярослава Мудрого

23:45, 16.10.2020
Зеленський нагородив Ердогана орденом Ярослава Мудрого

Президент Зеленський нагородив президента Ердогана орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський нагородив президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня у п’ятницю.

 

Як інформує «Україна молода», це сталося під час офіційного візиту до Туреччини і зустрічі з Ердоганом.

 

Як повідомляє Офіс президента, Ердогана нагороджено «за визначний особистий внесок у зміцнення українсько-турецького міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України».

 

Також Україна й Туреччина підписали в Анкарі декілька документів про співпрацю в оборонній сфері.

 

Зокрема, сторони підписали рамкову військову угоду між урядами країн, яка передбачає розширення співпраці в оборонній сфері за 21 напрямком. Підписи під документом поставили міністри оборони України й Туреччини.

 

Другий підписаний документ -  меморандум про наміри у галузі оборонно-промислових проєктів. Також підписано протокол за результатами 12-го засідання міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва.

 

 

Президент Володимир Зеленський заявив журналістам в Анкарі, що Україна зацікавлена у спільному з Туреччиною виробництві безпілотників.

 

«Українська оборонна промисловість по праву славиться своїми традиціями і надійністю. Ми добре знаємо, що таке сучасна війна. Тому, маючи таку базу, абсолютно логічно для нас - України й Туреччини - об'єднувати зусилля. Наприклад, турецькі безпілотники зарекомендували себе з найкращого боку. Ми бачимо, що це справді гордість вашого ВПК», - зазначив Зеленський турецьким журналістам.

 

І додав: «Це саме той вид озброєнь, який здатний кардинально змінити ситуацію на полі бою. І ми, безумовно, зацікавлені у спільному виробництві. Тут нема що особливо пояснювати, все просто. Туреччина демонструє серйозні успіхи в цьому напрямку, і ми купуємо цю продукцію. Україна своєю чергою виробляє двигуни для дронів. Тож запуск спільного підприємства - природний крок».

 

За його словами, Україна, у свою чергу, розуміє інтерес Туреччини до літаків "Антонов".

 

«Нам, безумовно, приємний інтерес до цього підприємства. І так само логічно, що й у галузі літакобудування ми з турецькими друзями можемо дуже багато зробити разом", - додав президент України.

 

І наголосив, що Україна також розраховує на співпрацю з Туреччиною у оборонній промисловості: "Двигунобудування, розвиток систем ППО, спільне виробництво корабля класу "корвет"... Потенціал для співпраці величезний".

 

Як повідомляла «УМ», до зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом президент Володимир Зеленський відвідав Вселенський патріархат на Фанарі у Стамбулі і помолився за Україну.