Зеленський готовий опитувати про легалізацію зброї і подвійне громадянство

11:29, 16.10.2020
Зеленський готовий опитувати про легалізацію зброї і подвійне громадянство

Володимир Зеленський хоче здаватися ближчим до народу. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський пропонує українцям написати теми, які їх цікавлять, для наступних опитувань.

 

Для прикладу глава держави навів питання про легалізацію зброї чи подвійне громадянство.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський заявив у відеозверненні, в якому озвучив усі 5 питань свого так званого опитування.

 

"Не всі з 5 питань подобаються? Окей. Знаходь це відео на офіційних сторінках та пиши у коментарях, про що ще ти хотів би висловитись як громадянин України. Легалізація зброї? Подвійне громадянство? Тривалість навчання в школі, єврономери, парламентська республіка та багато іншого. Пиши, які запитання варто включити до наступних опитувань", - сказав президент.

 

Напередодні «Україна молода» вже наводила повний перелік з п’яти питань опитування. Нині ж цю інформацію офіційно підтвердив Офіс президента і сам Зеленський:

 

1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?

2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?

3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?

4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?

5. Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?

 

Згодом в Офісі президента пояснили, що питання щодо зменшення кількості народних депутатів пов’язане із децентралізацією – регіони отримають більші повноваження, тому допомога такої великої кількості нардепів не потрібна.

 

«Звична для нас кількість народних депутатів України є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво, - наголосили на Банковій. - Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою. Зменшення кількості народних обранців може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців. Зросте конкуренція за депутатський мандат».

 

В ОП вважають, що парламент стане ще професійнішим, а 300 народних обранців є абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового устрою країни. Мовляв, якщо люди скажуть "так", жоден політик – скільки б у нього не було впливу – не зможе заперечити волю народу.

 

При цьому, відзначається, що ініційоване Зеленським опитування не матиме прямих юридичних наслідків.

 

Щодо питання про легалізацію медичного канабісу, то воно з’явилось в опитуванні від Зеленського нібито через те, що препаратів на основі марихуани потребують не менше двох мільйонів українців.

 

"Застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертається додому з війни. Активно використовується група препаратів і при низці інших тяжких станів і захворювань. За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують саме таких препаратів", - наголошують в Офісі президента.

 

І додають, що станом на сьогодні лікувальні препарати на основі канабісу доступні в Канаді, Австралії, США, Польщі, Новій Зеландії, Литві.

 

У Зеленського відзначили, що у Верховній Раді вже намагалися зареєструвати відповідні законопроекти щодо використання медпрепаратів на основі канабісу, які, зокрема, можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне для онкохворих. Але ця ідея зустріла спротив: противники легалізації канабісу переконують, що під виглядом медпрепаратів можуть розповсюджуватися й наркотичні речовини.

 

На Банковій запевняють, що йдеться "тільки про препарати медичного характеру, які необхідні людям, що переживають важкий системний біль, вкрай тривожні та депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад, зокрема й після фронту".

 

Як повідомляла "УМ", у Верховній Раді різко розкритикували ініціативу Зеленського щодо опитування у день виборів. 

 

А користувачі соцмереж висміяли так зване опитування від Зеленського.