Венедіктова платить за державну резиденцію втричі дешевше

11:25, 06.10.2020
Венедіктова платить за державну резиденцію втричі дешевше

Зараз Венедіктова орендує державну резиденцію в комплексі відпочинку "Пуща-Водиця"

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова орендує державну резиденцію в комплексі відпочинку "Пуща-Водиця" Державного управління справами за цінами, що втричі дешевші за офіційну розрахункову вартість оренди інших будинків першого класу на території цього ж комплексу.

 

Як інформує УМ із посиланням на "Радіо Свобода", про це свідчать нові розрахунки 2020 року, які отримали журналісти програми "Схеми".

 

Раніше журналісти повідомили, що Венедіктова сплачує вдвічі меншу ціну за оренду державної резиденції. Вони посилалися на розрахунки від 2015 року, які встановлені Державним управлінням справами і які "Схеми" отримали у своє розпорядження. Пізніше у відповідь на запит у ДУС надали розрахунки за користування приміщеннями комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" станом на 2020 рік, затверджені тоді ще керівником цього управління Сергієм Борзовим.

 

Вартість оренди одного квадратного метра у приміщеннях найвищого класу у комплексі становить майже 320 гривень на місяць. Державна резиденція, де оселилася Венедіктова, не лише належить до найбільш облаштованих приміщень на території, а й має статус державної резиденції. Як встановили "Схеми", квадратний метр оренди, згідно з укладеним контрактом, коштує Венедіктовій майже 95 гривень на місяць.

документ

Відповідно до нових розрахунків, підкреслюють журналісти, генпрокурорка мала би сплачувати у понад тричі більше за оренду державної резиденції. Тобто вона не доплачує щонайменше 152 тис. гривень на місяць, якщо порівнювати з цінами на оренду приміщень першого класу в комплексі "Пуща-Водиця".

 

Водночас, Bihus.Info з посиланням на власні джерела повідомили, що прокурор Ірина Венедіктова може переїхати на державну дачу у Конча-Заспу. Річ у тім, що днями вона пообіцяла виїхати з президентської резиденції на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця".

 

Зокрема, для генерального прокурора нібито готують іншу державну дачу – у Будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами.

 

Йдеться про будинок №79 та огороджену парканом земельну ділянку на кілька соток. Цей будинок відноситься до 2 класу комфорту, де вартість оренди квадратного метра на рік становить 2 350 гривень 46 копійок. Площа будинку, який нібито передають Венедіктовій, становить 129,2 метра квадратних.

дача

                 Нова держдача, в якій може поселитися Венедіктова

 

Журналісти порахували, що оренда цього будинку обійдеться родині генпрокурора у 303 тисячі гривень на рік, тобто трохи понад 25 тисяч гривень на місяць.

 

За таку ціну можна орендувати двокімнатну квартиру у центрі столиці.

 

"У випадку з орендою на території ДУСівської "Конча-Заспи" мовиться про цілий окремий будинок у закритому комплексі фактично посеред лісу, цілодобову безкоштовну державну охорону та власний пляж", - йдеться у розслідуванні.

 

Втім, остаточну вартість оренди будинку можна буде побачити лише в договорі, якщо переїзд таки відбудеться.

 

Окрім основного будинку на території ділянки є ще одне приміщення – менший за розміром будиночок. Це може бути баня або гараж, чи навіть будинок для гостей.

 

Як повідомила, раніше нардеп Лерос заявив, що генпрокурорка Венедіктова живе в президентській резиденції в Пущі-Водиці.

 

Пізніше Венедіктова заявила, що переїзд у президентську резиденцію в Пущі-Водиці - тимчасовий захід з міркувань безпеки.

 

У день публікації розслідування "Схем" Ірина Венедіктова написала у фейсбуці, що вона не встановлювала розмір орендної плати. За словами генпрокурора, вартість оренди перевірять, і якщо вона виявиться заниженою, - Венедіктова готова доплатити.

 

У липні президент Володимир Зеленський з сім’єю почав проживати у державній резиденції Конча-Заспа, яку перед тим відремонтували за держкошт.

 

Перед переїздом президент продав будинок та земельну ділянку у селі Іванковичі в Київській області.