Тероризм, зброя, наркотики: у файлах FinCEN фігурують Клюєви, Фірташ і Коломойський

15:16, 21.09.2020
Тероризм, зброя, наркотики: у файлах FinCEN фігурують Клюєви, Фірташ і Коломойський

обравши Україну на інтерактивній карті FinCEN Files, можна побачити 489 транзакцій, надісланих і отриманих через українські рахунки.

The Financial Crimes Enforcement Network або FinCEN – це бюро Департаменту фінансів США, яке збирає ваші "підозрілі фінансові транзакції" з багатьох причин. Одна із них – корупція, інша – фінансування тероризму, торгівля зброєю чи наркотиками... Список причин, через які ви можете потрапити у поле зору фінансової розвідки США, довгий.

 

Колишній президент-втікач Віктор Янукович, брати Клюєви, олігархи Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко потрапили у поле зору проєкту FinCEN Files, який опублікував дані про підозрілі транзакції на суму близько 2 трильйонів доларів.

 

Як інформує УМ, про це у колонці для УП пише журналістка, співавторка розслідування Тетяна Козирєва.

 

FinCEN тривалий час був залучений до пошуку і повернення активів "сім'ї Януковича". Більшість знахідок передали в Україну. Як ними скористалися – риторичне запитання", - пише Козирэва.

 

За словами журналстки, коли FinCEN моніторив підозрілі транзакції (suspicious activities reports або SAR) Януковича і його найближчих соратників, то під руку потрапив американський політтехнолог Пол Манафорт.

 

"Репорт FinCEN на Манафорта чекав свого часу майже чотири роки аж до 2018, коли його передали до Департаменту юстиції у межах розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у вибори США 2016 року.

 

Більшість матеріалів FinCEN, які отримав DOJ на запит Мюллера, потрапили до журналістів BuzzFeed News і ICIJ. Це транзакції на два трильйони доларів із географією, співмірною із мапою світу", - додала журналістка.

 

За її словами, обравши Україну на інтерактивній карті FinCEN Files, можна побачити 489 транзакцій, надісланих і отриманих через українські рахунки на загальну суму 500 мільйонів доларів.

 

"Натиснувши "покажіть мені банки", можна побачити довгий список банків, через які пройшли усі ці підозрілі транзакції. Є серед них і Приватбанк, який ще донедавна був у власності Ігоря Коломойського, і вже збанкрутілий Надра банк Дмитра Фірташа, і Перший міжнародний банк Ріната Ахметова...", - йдеться у колонці.

 

Зокрема, зазначається, що український олігарх Дмитро Фірташ та підконтрольні йому компанії просунули мільярди доларів через світову фінансову систему, великі американські та британські банки.

 

А перші підозрілі операції Фірташа, які потрапили до FinCEN Files, датовані ще 2003 року.

 

"У серпні 2008-го компанія Фірташа Bothli Trade AG надіслала 78 101$ на банківські рахунки Періясамі Сандералінгама, який і допоміг Фірташу підкупити індійських чиновників, згаданих у обвинуваченні уряду США.

 

У 2017 році JPMorgan Chase прозвітував FinCEN про 230 мільйонів доларів США підозрілих транзакцій компанії Андрія Клюєва NoviRex Sales LLP. Саме NoviRex оплачувала політичні консультації для Партії регіонів від Пола Манафорта, колишнього керівника президентської кампанії Дональда Трампа в США", - додала Козирєва.

 

За її словами, файли FinCEN також містять звіт представників правоохоронних органів України, де детально описана мережа офшорних компаній, пов'язаних з бізнес-операціями Клюєва, які розслідуються за підозрою у відмиванні та розкраданні бюджетних коштів.

 

Зокрема йдеться про придбання сім'єю Клюєвих президентської садиби "Межигір'я", де проживав Янукович.

 

Крім цього, з 2012 по 2017 рік Bank of New York Mellon звернув увагу правоохоронних органів США на 263 мільйонів доларів підозрілих транзакцій компаній, підконтрольних Ігорю Коломойському.

 

Зокрема йдеться про британську компанію Claresholm Marketing Ltd, яка посідала центральне місце в схемі відмивання грошей Коломойського із Приватбанку протягом 2006-2016 років. Ця схема детально описана у судовому позові Приватбанку на адресу українського олігарха у штаті Делавер, США.

 

Додамо, витік файлів FinCEN, пов'язаних із транзакціями на суму близько 2 трильйонів доларів, свідчить про те, що деякі з найбільших банків світу дозволили злочинцям переміщувати "брудні" гроші.

 

Документи також свідчать, що російські олігархи використовували банки, щоб уникнути санкцій, які мали перешкодити їм перераховувати свої гроші на Захід.

 

Файли FinCEN – це більше 2500 документів, більшість із яких банки відправляли владі США в період із 2000 по 2017 рік.

 

Ці документи є одними з найбільш ретельно охоронюваних секретних документів міжнародної банківської системи. Банки використовують їх для повідомлення про підозрілу поведінку, але вони не є доказом правопорушень або злочинів.

 

Документи були злиті Buzzfeed News і передані групі ICIJ, яка об'єднує журналістів-розслідувачів з усього світу, і вона розповсюдила їх серед 108 новинних організацій у 88 країнах, включаючи програму BBC Panorama.

 

Підозри з приводу транзакцій, здійснених у доларах США, необхідно направляти в FinCEN, навіть якщо вони мали місце за межами США.

 

Звіти про підозрілу активність (Suspicious activity reports, SAR) заповнюються банком, якщо він підозрює клієнта в недобросовісності, і направляються в органи влади.

 

За законом, банки повинні стежити за тим, щоб вони не допомагали клієнтам відмивати гроші або переміщувати їх у порушення правил. Їм недостатньо просто подавати SAR і продовжувати брати брудні гроші з клієнтів, чекаючи, що влада вирішить проблему. Якщо у них є докази злочинної діяльності, вони повинні припинити переміщення готівки.

 

Як зазначає ВВС, останніми роками стався ряд великих витоків фінансової інформації. Однак файли FinCEN відрізняються тим, що це не просто документи однієї або двох компаній – вони надходять з декількох банків.

 

FinCEN заявив, що витік може вплинути на національну безпеку США, поставити під загрозу розслідування і безпеку установ і осіб, які подають звіти. Минулого тижня FinCEN оголосив про пропозиції щодо перегляду своїх програм по боротьбі з відмиванням грошей.

 

Великобританія також оприлюднила плани з реформування свого реєстру інформації про компанії, щоб припинити шахрайство і відмивання грошей.