Лукашенко не збирався віддавати «вагнерівців» Україні

15:44, 09.09.2020
Лукашенко не збирався віддавати «вагнерівців» Україні

Виконуючий обов'язки президента Білорусі Олександр Лукашенко зізнався, що не планував екстрадиювати бойовиків з групи ЧВК «Вагнер» до України навіть за відповідного запиту з боку офіційного Києва.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив головний редактор радіостанції "Говорить Москва" Роман Бабаян, який брав участь в інтерв'ю з Лукашенком.

 

Зокрема, Лукашенко підтвердив, що зміна глави КДБ Білорусі пов'язана зі справою про затримання 33 "вагнерівців" у липні цього року.

 

І додав, що не видав би затриманих "вагнерівців" Києву навіть за відповідного запиту з боку української влади.

 

"І тут я йому (Лукашенку – ред.) ставлю питання, я говорю: "Олександре Григоровичу, а якби приїхав, припустимо, український прокурор і привіз би вам якісь папери", - тобто я мав на увазі [видачу], - на це він сказав: "ні, я б усе одно, незважаючи ні на що, запитав би цих людей, куди вони хочуть виїхати, і якби вони сказали, що хочуть виїхати до Росії, я б віддав розпорядження, щоб вони поїхали до Росії", - стверджує пан Бабаян.

 

Журналіст додав, що, за словами Лукашенка, той викликав до себе керівників спецслужб, звернувся до України і Росії з проханням надіслати прокурорів, але ті не приїхали.

 

"І тоді я відправив свого сина, який працює радником з безпеки, щоб він приніс вибачення перед цими людьми (затриманими "вагнерівцями"- ред.) і запитав, куди вони хочуть виїхати. Вони сказали: "Ми хочемо до Росії". І, власне, вони поїхали", - сказав Олександр Лукашенко.

 

Як повідомляла «УМ», за неофіційними даними, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

 

Журналістка Яніна Соколова опублікувала на своєму Youtube-каналі записи з вербуванням російських військових, під час яких вони розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії. 

 

Герой України Григорій Омельченко у низці публікацій для "УМ", прямо називає "кротами", які "злили" інформацію про спецоперацію Москві - пана Єрмака, а відтак, і президента Зеленського, який його "покриває" у цьому скандалі.