Шоу на День Незалежності: Банкова заперечує порушення авторських прав

12:33, 27.08.2020
Шоу на День Незалежності: Банкова заперечує порушення авторських прав

Святкове попурі із українських пісень до Дня Незалежності зчинило скандал у мережі

Святкове попурі із українських пісень до Дня Незалежності зчинило скандал у мережі. Виконавці хітів звернули увагу на те, що не було дотримано авторських прав на пісні. Відтак через три дні після концерту Офіс Президента опублікував відео із повними титрами до пісень, де виклали імена авторів.

 

Як інформує УМ, відео Офіс Президента опублікував на своїй фейсбук-сторінці. Там зазначили: роблять це з метою дотримання вимог українського законодавства.

 

Нагадаємо, що  хіти "Бумбоксу" та "Океану Ельзи" лунали без дозволу, зазначили керівники гуртів.

 

У Зеленського зазначають: подібне використання фрагментів пісень без попередньої згоди автора дозволяється законом. У офісі Президента посилаються на пункт 9-1 статті 21 Закону України "Про авторське право і суміжні права":

 

"… дозволяє без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право) публікувати фрагменти музичних та інших творів у декількох форматах, зокрема у форматі попурі, за умови, якщо зазначено ім’я автора та джерело запозичення", - зазначають у президента.

 

Відтак у дописі додають повне відео виступу із титрами до кожної використаної пісні, в яких вказані рік, автор музики і тексту пісні.

 

Зазначимо, у День Незалежності попурі транслювали з іншими титрами, в яких були вказані лише назва і рік виходу пісні.

 

В ОП зазначили, що під кожним фрагментом запозиченої композиції вказане посилання на автора музичного твору.

 



Як повідомляла УМ, 18 музикантів українського шоу-бізнесу виконали 17-хвилинне попурі з 42 найпопулярніших пісень незалежної України.

 

Ідея створення і продюсування належить співаку Дмитру Монатіку.

 

Одразу ж після виступу музикантів у мережі спалахнув конфлікт.

 

Представники колективів "Бумбокс" та "Океан Ельзи" наголосили, що попурі порушило закон про авторське право. За їхніми словами, Монатік навіть не звертався до музикантів щодо дозволу на виконання їхніх треків.

 

Крім того, менеджер гурту "Бумбокс" Олексій Согомонов зауважив, що недоречною є пісня "Вахтерам" російською мовою на Дні Незалежності України.

 

Окрім того, у мережі почалися активні дискусії щодо добору пісень і участі в концерті окремих артистів, що гастролювали в Росії чи колись підтримували "Партію Регіонів.