Зеленський планує деокупацію Криму

09:30, 26.08.2020
Зеленський планує деокупацію Криму

Зеленський продовжує погрожувати відповідальністю тим, хто допустив легку здачу Кримського півострова під окупацію. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що материкова частина України поверне окупований Росією Крим.

 

Як передає «Україна молода», про це Зеленський сказав в інтерв’ю телеканалу Euronews.

 

"Але Крим – наша територія, ми його повернемо. Я кажу відверто, що потужного майданчика, на якому піднімалося б це питання, я вважаю, поки що немає. Я вважаю, що шість років такого майданчика не існувало в природі. Окрім санкцій, за які я вдячний нашим партнерам і які ми з ними проговорюємо, і вони продовжуються. Нам допомагає не тільки Європа – допомагають США та інші країни. Більше нічого я не бачу. Чи я збираюся ще щось робити? Так", - сказав глава держави журналістам.

 

За його словами, деокупація Криму є таким самим пріоритетом, як і повернення Донбасу, проте на Донбасі гинуть люди, тому відновлення миру там у нього на першому місці. Але на тому самому рівні, що й повернення Криму.

 

Зеленський також заявив, що ті, хто допустив легку здачу Кримського півострова під окупацію, повинні понести відповідальність, але не уточнив кого саме він має на увазі.

 

"Віддавати Крим не можна було. Це велика проблема. Але сьогодні ми вже не можемо говорити та кусати лікті щодо того, як це відбулося. Я впевнений, що за це коли-небудь всі відповідатимуть. Багато хто в цьому брав участь", - каже президент.

 

 

У цьому ж інтерв’ю Зеленський розповів, що у нього є прямий діалог з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у необхідні для цього моменти. Наприклад, така розмова відбулася перед запровадженням режиму тиші на Донбасі.
 
"Я не боюся прямого діалогу з Президентом Російської Федерації. Я вважаю, що це правильно. Якщо є така можливість – говорити, і ці розмови просуватимуть нас вперед у питанні закінчення війни, треба робити. Не будемо говорити – не буде результату. Я вже це точно розумію. Не буде діалогу, не будемо дзвонити, коли це потрібно, – мирного результату не буде", - каже Зеленський.
 

Нагадаємо, у лютому-березні 2014 року Росія анексувала Крим. Після цього Росія спровокувала збройний конфлікт на сході України, який досі підтримує морально, матеріально, фінансово та політично.

 

Як повідомляла «УМ», вступаючи 24 серпня з промовою на урочистостях з нагоди Дня Незалежності президент Зеленський заявив, що ті, хто без бою віддав частину української території, мають давати свідчення.

 

У відповідь екссекретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов, який під час анексії півострова у 2014-му виконував обов'язки президента, запропонував Володимиру Зеленському розпочати наступ на Крим. За його словами, глава держави нині вже має можливість це здійснити.