Затримання вагнерівців: Росія заздалегідь готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ

10:51, 19.08.2020
Затримання вагнерівців: Росія заздалегідь готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов (в центрі) заперечує версію про виманювання "наївних" бойовиків до Мінська. (Фото ГУР Міноборони)

В інформаційному полі України з'явилася інформація про те, що це нібито українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК "Вагнера", для чого виманили їх до Білорусі.

 

Російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання "вагнерівців", переконаний керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

 

"Достатня кількість фактів свідчить про те, що це спецоперація російських спецслужб. По-перше, десятки людей із досвідом бойових дій в гібридних конфліктах у різних країнах, у тому числі на Донбасі, з’явились у столиці Білорусі прямо напередодні доленосних президентських виборів", - сказав Буданов.

 

По-друге, каже він,  лише необізнана людина може повірити у казку, ніби цих «наївних» бойовиків могли обманом затягнути до Мінська. Усі ці так звані «приватні» військові компанії працюють у прямому підпорядкуванні російських силових структур та ніколи не діють без їхнього дозволу чи координації. Навіть, якщо виконують «приватні» замовлення. 

 

"По-третє, дуже докладну фейкову версію про буцімто причетність СБУ до появи «вагрнерівців» у Мінську опублікували російські спецслужби у російському виданні «Комсомольская правда» 6 серпня. Тобто, вже через тиждень після затримання бойовиків білоруськими силовиками та публічних звинувачень на адресу Росії з боку білоруської влади у втручанні у внутрішні справи Білорусі та спроби вплинути на результати виборів. По-четверте, паралельно цю версію стали підтримувати в українському публічному просторі деякі політологи та соціальні мережі, які можна впевнено називати проросійськими", - сказав Кирило Буданов в інтерв'ю Укрінформу. 

 

Як повідомляла УМ, під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, ще одного найманця виявили і затримали на півдні країни.

 

Агент Національного антикорупційного бюро, ветеран АТО Євген Шевченко стверджує, що насправді у даному випадку йдеться про тривалу і ретельно сплановану операцію контррозвідки СБУ, проведення якої зірвав глава офiсу президента Андрій Єрмак. За його даними, затримання групи ПВК Вагнера мало відбутися не в Білорусі, а в Україні, про що військові злочинці та й їхні господарі у Кремлі навіть не здогадувалися.
 
Журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на власні джерела у силових органах, також стверджує, що секретну операцію СБУ і ГУР Міноборони із затримання терористів ПВК "Вагнер" ​​провалили через витік інформації з України.