Кравчук цікавиться у ватажків ОРДЛО, як вони бачать майбутнє регіону

11:10, 02.08.2020
Кравчук цікавиться у ватажків ОРДЛО, як вони бачать майбутнє регіону

Леонід Кравчук не отримав відповіді від представників ОРДЛО. (Фото з ФБ-сторінки Леоніда Кравчука)

Глава делегації України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук поцікавився у ватажків ОРДЛО, яким вони бачать майбутнє регіону. Втім, ще не отримав від представників окупованих територій Донецької та Луганської областей відповіді.

 

Тоді як Кравчук пропонує особливу систему управління ОРДЛО.

 

Як передає «Україна молода», про це Леонід Кравчук сказав журналістам Інтерфакс-Україна».

 

«Судячи з їхніх заяв, «виборів», які там вже відбулися, вони (представники ОРДЛО – Ред.) хочуть автономії, федералізації. Вони хочуть, щоб це була територія з ознаками не лише якогось "особливого статусу управління", а щоб це була територія з ознаками державності. Тобто вони беруть дуже високо. Росія поки що говорить про "особливий статус", як це записано в мінських документах. Але там записали так, що ми самі не знаємо, що це таке», - каже перший президент України.

 

Пан Кравчук нагадав, що коли починалися події на Донбасі, він вже звертався на одному з телеканалів до ватажків так званих "Л/ДНР", щоб вони підготували письмові пропозиції про те, що хочуть мати на території цих районів: "Або це "особливий статус", або це щось таке, де є ознаки державності, чи це автономія. Напишіть, на які кроки ви могли б піти, щоб був компроміс, щоб можна було домовлятися. Ніякої відповіді я не отримав".

 

Глава української делегації у ТКГ додав, що говорить про "особливу систему управління" на цих територіях, оскільки, на його думку, там управління не може дублювати ті схеми, які існують в інших регіонах, бо в ОРДЛО склалася досить складна і не схожа на інші регіони України ситуація.

 

Леонід Кравчук вважає, що Україна не повинна вести переговори з представниками ОРДЛО на рівні президента країни, на високому державному рівні, але потрібно шукати формати, коли можуть вести діалог інші переговірники, наприклад, цим може зайнятися в разі призначення членом делегації в ТКГ перший прем'єр-міністр України Вітольд Фокін.

 

На його думку, потрібно окреслити певну дорожню карту для подальших дій і узгодити її з ОРДЛО, після цього "можна буде ставити питання на більш високому рівні для остаточного вирішення".